??. 10 (2333), ???. ??VII, 4 - 8 ???????? 2016 | Начало | Регистрация | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerСеверозападът - приоритет и за Движение 21
С обявения от НКЖИ отказ от проекта за високоскоростна ж.п. линия с лекота се пренебрегват националните интереси на страната, считат от партията на Т. Дончева
Янка АПОСТОЛОВА
Категорично изрази несъгласието си “Движение 21” със спирането на работата по проекта за високоскоростна ж.п. линия Видин-София-Кулата и в частност - с първия участък Видин - Медковец. Партията остро се противопостави на това решение в отворено писмо до премиера, министъра на транспорта и директора на националната компания “Железопътна инфрастуктура”.
Буди сериозна тревога обявеният от НКЖИ отказ от участието в Механизма за свързване на Европа с безвъзмездно финансиране на проекта за модернизацията на железопътния учас-тък Видин - Медковец, който е на стойност 405 млн. евро. По този начин с лекота се пренебрегват националните интереси на страната, считат от партията на Татяна Дончева.
“За първи път пред страната ни стои възможността за безвъзмездно финансиране на важни инфраструктурни проекти и решението на правителството да се откаже доброволно от строителството на участък с доказана ефективност на инвестициите буди у нас сериозна тревога. Считаме за неприемливо, че българското правителство не само няма да се възползва в максимален размер от възможностите за инвестиции в инфраструктурни проекти, които предоставя “Механизма за свързване на Европа”, но доброволно и неаргументирано отстъпва от поети ангажименти”, се казва в писмото.
Обновяването на ж.п.-линията Видин-София-Кулата е обявено за проект с национално значение с правителствено решение от 2011 година, включено е като приоритетен проект и в регламента на ЕС за създаване на МСЕ. Това означава, че е задължителен за изпълнение, припомнят от “Движение 21”. За пореден път страната ни ще бъде лишена от възможността да върви по европейския си път на партньорство заедно с останалите страни от общността. От политическото ръководство настояват, отговорните за взетото решение институции да преосмислят позицията си. Отказът за модернизация на линията ще остави Северозападна България, най-бедният и изостанал икономически и демографски район в Европейския съюз, без финансовите възможностите за развитие, които предоставя МСИ. Ще създаде пречки и пред цялостното изпълнение на инфраструктурните проекти в коридора от общоевропейско значение “Ориент-Източно Средиземноморие”.

| Вижте коментарите |Добавете коментар | Назад |

Title here!

Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso