Бр. 10 (2614), год. ХХХII, 6 - 12 април 2021 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerМного ни тежи видеонаблюдението
Апостол ЯНКОВ
Сериозен е ръстът на жалбите срещу осъществявано видеонаблюдение за изтеклата година в Комисията за защита на личните данни. За дванайсетте месеца на 2020 г. те са 159, а това е пет пъти повече спрямо 2017 г., става ясно от отчета й за периода.
Тенденцията се наблюдава през последните години. За 2017 г. жалбите, подадени в КЗЛД с твърдение за неправомерно обработване на лични данни чрез системи за видеонаблюдение, са били 32, през следващата достигат 84, през 2019 г. вече са 102, а за 2020 г. - 159. Това превръща секторът във водещ. Основната част от оплакванията се отнасят до видеонаблюдение на обществени места - улици, тротоари, зелени площи. Резултатите от контролната дейност на КЗЛД показват, че все по-често се използват бутафорни камери, имитиращи осъществяване на видеонаблюдение, пише в отчета.
Увеличават се за периода и жалбите срещу банки и дружества, предлагащи кредитни услуги. Те са 49, което е с 14 повече спрямо 2019 г. Тук са включени не само твърдения за неправомерно предоставяне на лични данни за събиране на задължения, но и свързани с употребата на лични данни за отпускане на кредити, без те да са поискани, особено такива, сключени в електронна среда.
Намаляват жалбите срещу държавните органи. Спадът им е драстичен - от 820 през 2019 г. до 62 през 2020 г. Малко са оплакванията срещу администратори в телекомуникационния сектор, които през 2020 г. са 49 срещу 78 през 2019 г.
“... предметът на жалбите, с които е сезирана КЗЛД, остава идентичен с жалбите, подавани в предходните години - предоставяне на лични данни за събиране на задължения, произтекли от сключени договори и електронни съобщения, сключване на договор за услуги без знание и съгласие на лицето и без реално същото да е ползвател на предоставената услуга”, става ясно от отчета.
По-малко са жалбите срещу медиите - 26, което е три пъти по-малко (77) от подадените срез 2019 година. Значителен спад има при оплакванията от политически субекти - две срещу 31 през 2019 година. 38 са жалбите, подадени срещу хора заради разпространението на лични данни в социални мрежи. Посочен е и пример. КЗЛД е разгледала жалба срещу интернет сайт, където в коментар на потребител са посочени лични данни на жалбоподателката. Според нея, липсва основание за публикуването им, а те не са премахнати след изрично отправено заявление чрез предоставената на сайта форма за контакт. На сайта не е посочено лицето, което го поддържа, както и данни за контакт. Със съдействието на отдел “Киберпрестъпления” към Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” са установени две хостинг дружества, които се занимават с този сайт - българско и индийско.
От комисията са установили през 2020 г. нарушения при обработване на лични данни без правно основание, както и в нарушение на принципите - “законосъобразност и добросъвестност” “свеждане на данните до минимум”, “цялостност и поверителност” и “точност”. Констатирани са и нарушения, свързани със сигурността на данните и предприетите от администраторите технически и организационни мерки за защитата им, както и такива, свързани с непроизнасяне по подадени от субекти на данни заявления за упражняване на права или произнасяне извън нормативно определените срокове.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso