Бр. 10 (2614), год. ХХХII, 6 - 12 април 2021 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerПоскъпва таксиметровият превоз
От следващия месец ще плащаме повече за таксита. След 2 май всички тези жълти автомобили у нас вече трябва да работят по нова, по-скъпа тарифа. Увеличението се дължи на повишената първоначална такса и е следствие от нормативни промени, направени от транспортното министерство.
С измененията в наредбата първоначалната такса тръгва от 1,58 лв. за деня и 1,80 лева за нощта. Максималната скача съответно до 2,37 и 2,70 лева. В момента действащата дневна тръгва от 70 стотинки. Ако водачите не спазят разпоредбите, глобата е до 1000 лева. Преди да бъдат вдигнати цените, апаратите на такситата трябва да бъдат препрограмирани. Настройката им се прави само в лицензирани пунктове.
Повечето таксиджии в Монтана са на мнение, че ще се стигне до голям отлив на клиенти. Градът е сравнително малък и ако сега хората от време на време ползват техните услуги, то след повишението това няма да е така, смятат те. Други техни колеги са убедени в противното. Гражданите ще предпочетат да отделят повече време, но да стигнат до мястото, вместо да се качат в такси и да платят толкова пари.
Припомням, че годишният данък за таксиметров превоз в община Монтана бе намален със 100 лв. През миналата година той бе 400 лв., а за тази гласуваният от местния парламент е 300 лева. Понижението произтича от Закона за държавния бюджет за 2021 г., в който е записано, че данъчно задължените хора плащат годишния данък за таксиметров превоз на пътници, определен в наредба на Общинския съвет и намален с разликата между размера на определения данък за 2020 г. и минималния годишен размер на данъка по чл. 61 от Закона за местни данъци и такси от 300 лева. При определен за Монтана налог от 400 лв., стопаните ще плащат 300 лв., а разликата общината ще получи като компенсация от държавния бюджет. Засега цената на километър пробег остава без промяна. Според транспортното министерство с въвеждането на долна и горна граница на първоначална цена се постига предотвратяване нарушаването на конкуренцията.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso