Бр. 10 (2614), год. ХХХII, 6 - 12 април 2021 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerКомбосът на липненки впечатли Ути
Яна АЛЕКСАНДРОВА
Популярният телевизионен кулинар Ути Бъчваров гостува в Липен. На шеф Ути местните дами демонстрираха местни ястия. Те му показаха, как се готвят комбос и Цонкини чушки. И се справиха отлично, въпреки че нямаше ток.
“Бяхме приготвили две рецепти, които готвихме съвсем на живо, в момента. Цонкините чушки с царевично брашно и орехи, както и традиционния за нашия край и комбос. За комбоса бяха необходими прясно набрани щавляк и коприва. И въпреки 40-сантиметровия мартенски сняг, който продължаваше да трупа, зеленийките бяха съвсем пресни. Набрахме ги изпод покривката. Заради липсата на ток, с помощта на специално пресъздадената някогашна обстановка и кюмбето от онова време, напълно са назад във времето”, каза председателят на читалищното настоятелство Веселка Василева, която е в основата на цялата организация.
Във фоайето на читалището липненки бяха организирали истинска кухня, с печка на дърва, маси и столове. Чинно очакваха готвенето излъскани тенджери и тигани. Още в 8 часа помещението се превърна в истинско телевизионно студио, пламна живият огън, закъкриха вкусни манджи.
“След като сготвихме, седнахме всички на масата - жените и екипа. Обядваме сред смях и закачки, полезни съвети и размяна на рецепти. Самодейките от певческата група в читалището бяха приготвили още четири вида лютеници, като основната съставка бяха сухите чушки. На трапезата имаше също пресни питки, както и класираното на първо място бяло и червено вино в традиционния конкурс за Трифон Зарезан на Пламен Любомиров. Ути много го хареса”, поясни Веселка.
Кулинарният водещ остана много доволен от видяното и преживяното в Липен. Веси му разказа, как някога в Липен са празнували деня на пролетта в местността Манастира, откъдето тръгват и корените на селото, още местни предания и обичаи. Ути Бъчваров обеща на местните дами, че отново ще ни навести.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso