Бр. 11 (2567), год. ХХХI, 17 - 30 март 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerИзключително динамична е ситуацията с ковид-19
Под карантина са хората, общували с възрастното семейство от Василовци, заразено с коронавирус. През седмицата стана ясно, че починалата жена и съпругът й са били на тържество в Лом
Янка АПОСТОЛОВА
Две от децата, дали положителни проби за коронавирус, са от Лом, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Монтана д-р Елена Борисова. В края на седмицата е образувано досъдебно производство срещу мъж от Чипровци, завърнал се от Италия, но нарушил домашната карантина. Прибран е у дома от служители на реда в нетрезво състояние. Стотици жители на областта са под домашна карантина. Всички училища, детски градини и детски ясли преустановяват работа до 29 март. Кметът на Монтана Златко Живков издаде заповед с мерки за ограничаване на достъпа в общинската администрация. В Монтанско има готовност за взимане на 600 нови проби за коронавирус. Областният медицински щаб работи денонощно и полага всички възможни усилия за ограничаване разпространението на ковид-19.
Такава накратко е ситуацията в областта към 16 март. Тя е твърде динамична и се променя непрекъснато.
Децата с коронавирус от областта са на 4 и 11 години и нямат оплаквания. Те са внучета на брата на издъхналия от опасната инфекция в “Пирогов” наш съгражданин. Припомням, че заразата тръгна от тържество в Лом. 74-годишният мъж и 66-годишната му съпруга, приети в “Пирогов”, не успяха да се преборят с вируса. И двамата починаха, но пенсионерите са имали тежки хронични заболявания, припомнят лекарите.
“Това, което със сигурност знаем е, че на 29 февруари 24 души от фамилията на семейството от Василовци, са празнували в ресторант в Лом. Единайсет от тях са с положителни проби за коронавирус. От тях седем са на територията на общините Брусарци и Лом. Всичките са поставени под домашна карантина, но сред тях няма с болестни симптоми”, поясни областният управител Росен Белчев.
Ясно е, че съпругата на рожденика се е върнала от Италия на 3 февруари и най-вероятно от нея е тръгнала заразата към фамилията, смятат специалистите. Издирени са всички контактни хора, част от тях работят в заведението, където е било тържеството. На 15 март изтече карантинният период от сбирката. Далите положителни резултати обаче остават под карантина - тя започна в петък. Експертите вече установяват всички хора от втори ред, което означава контактите на контактните. Служителите на реда следят карантинираните да не напускат домовете си. Повече от сто души от региона са под карантина в региона. При неспазване на карантина при пандемия със смъртни случаи се предвижда затвор до 10 години и глоба от 10 до 50 хиляди лева.
Униформените разполагат с лични предпазни средства. Раздадени са еднократни маски, осигурени са дезинфектанти, съобщи директорът на Областната полиция старши комисар Пламен Томов.
“Осигурени са служителите, работещи с граждани - КАТ, Паспортна служба, “Миграция”. Въведени са мерки, дезинфекцират се помещенията”, подчерта той.
Учебните и детските заведения в областта вече са затворени. Мярката е разпоредена със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, след въвеждането на извънредното положение в страната за ограничаване разпространението на ковид-19. До 29 март в Монтана няма да работят Детската млечна кухня, диетичният стол, дневните центрове за деца и младежи с увреждания и Обединеният детски комплекс. Кметът на общината Златко Живков издаде заповед с мерки за ограничаване на достъпа в общинската администрация. Гражданите ще бъдат обслужвани само на първия етаж в сградата и в изнесените офиси за местни приходи и за трудова заетост. В тези помещения, фоайетата, вратите и на телефоните с общ достъп ще бъде извършвана дезинфекция по изрично указан ред и време. Служители от останалите звена на общинско подчинение, които обслужват граждани, при необходимост ще излизат извън офиса, за да разговарят с тях. За неспазване на заповедта ще бъдат налагани дисциплинарни наказания.
Извънредни мерки разпореди кметът на Брусарци Наташа Михайлова. Отложен е за неограничено време традиционният неделен пазар в градчето. Затворени са пенсионерските клубове. Кметът на Чипровци Пламен Петков призова съгражданите си да спазват разпоредбите на местната власт и правителството, да подават сигнали, ако научат, че завърнал се от чужбина не спазва доброволната карантина. Той апелира всички да запазят спокойствие, да поддържат добра лична хигиена, да останат по домовете си и забрани всички културни, спортни и други мероприятия, публичните изяви и дейности на пенсионерски и други клубове. Социалният патронаж, обществената трапезария, личните и социалните асистенти продължават работата си при строг санитарен и хигиенен контрол.
Улиците на Лом опустяха. В събота до обяд бяха дезинфекцирани централната част на града, всички училища, детски градини и сградата на общинската администрация. Спешните мерки бяха предприети заради положителни проби за коронавирус на местни жители. Във Вълчедръм бе спряна в края на седмицата голяма сватба.
В хипермаркетите е въведен пропускателен режим, кварталните хранителни магазини работят. Опашки има около аптеките. Хората търсят дезинфектанти, маски, лекарства срещу температура, спирт, но не винаги намират. Няколко фалшиви сигнала за работещи заведения са подадени в Монтана. При проверка нарушения не са установени.
У нас болничните легла са общо 53 173, а от тях 2063 са за интензивно лечение. В страната има общо 21 клиники за интензивно лечение, отделенията за интензивно лечение са 277. Капацитетът на инфекциозните клиники и отделния в България за приемане и лечение на пациенти с ковид-19 може да бъде удвоен в рамките на 24 часа при необходимост, информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По заповед на министъра на здравеопазването допълнително са разкрити и вече са в готовност за работа три допълнителни лечебни заведения в столицата. При необходимост същата мярка ще бъде приложена и в други градове в страната.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso