Бр. 11 (2567), год. ХХХI, 17 - 30 март 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerБутат ламаринения град
Янка АПОСТОЛОВА
Съборени са повечето отчуждени общински къщи в Монтана. Сградите са неподдържани и опасни, крият риск за преминаващите. Общината предприе акция за премахването им.
В средата на седмицата бе бутната незаконна постройка на ул. “Христо Смирненски” № 3 в ж. к. “Пъстрина”. Настанилите се в нея хора са изведени от полицаи. От тях са недоволствали всички в района. Живеещите в съседния блок са доволни, защото ще се отвори място. Ще бъде съборена и къщата на ул. “Иван Хаджийски”, отчуждена отдавна.
“В ж. к. “Пъстрина” има 360 нерегламентирани гаража. В много малко от тях има автомобили - преброителите докладваха за 26 коли. В останалите има непотребни вещи, боклуци, дърва. Уведомили сме всички хора, да опразнят и да премахнат сами постройките си. Там, където това не бъде направено, ще предприемем действия ние и ще изчистим всичко. Мисля, че ламариненият град ще отстъпи и в този, квартал, както впрочем и в останалите зони на града”, коментира кметът Златко Живков.
На събаряне подлежи и двуетажна сграда до железопътната гара в Монтана. Министерството на транспорта вече е уведомено, дадено е предписание за евентуалното й укрепване или премахването й. Преди около година в нея бе открит труп на издъхнал клошар. В момента тя е свърталище на наркомани и преминаващи от време на време скитащи граждани. Опасна е, защото е доста порутена. Ако от БДЖ не предприемат мерки, общината ще я събори.
През седмицата бе премахната и постройката до тротоара, част от старата казарма. Целият имот е с отпаднала необходимост, но е публична държавна собственост и принадлежи на военно министерство.
“През последните две години уведомявахме няколко пъти Министерството на отбраната, че това са самосрутващи се сгради на натоварен път. От ведомството вече я събориха, оградиха терена и гражданите вече спокойно да минават оттук. Ще положим усилия, да ни бъде предоставен този обект, за да го използваме”, отбеляза кметът на общината.
Вече е изчистен районът до бл. 18 в ж. к. “Младост-2”. В отчуждените къщи живееха хора и не искаха да ги напуснат, въпреки че бяха обезщетени с жилища. По-различна е ситуацията край бл. 1 в ж. к. “Плиска”. Гражданите сами разчистили терена много по-рано от крайния срок, сега работниците от ОП “Чистота” мият улицата и кастрят дърветата. Ще бъде оформена и зелената площ.
“Искам да благодаря на хората за разбирането и за бързата реакция”, подчерта кметът Живков.
Продължава премахването на незаконните гаражи във всички монтански квартали. Преди седмица Златко Живков обяви, че ще бъдат премахнати общо 908 незаконни постройки.
“След махането на боклуците вече е идеално. Много по-различно изглежда районът. Градът ни става по-красив и изглежда наистина европейски”, каза Борислав, който живее в ж. к. “Плиска”.
Припомням, че през 2018 и 2019 година в Монтана бяха съборени 1227 нерегламентирани гаражи и бараки. Незаконните постройки се премахват след разпореждане на прокуратурата.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso