Бр. 11 (2567), год. ХХХI, 17 - 30 март 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerС 20 на сто по-малко са кражбите
Апостол ЯНКОВ
Противодействие на конвенционалната престъпност и превенцията на разпространението на наркотици, ограничаване щетите за държавния бюджет от контрабандата с акцизни стоки, измами с ДДС, злоупотреби с еврофондове, пресичане на опити за корупция и злоупотреба с власт са сред приоритетите на Областната дирекция на МВР в Монтана през тази година. Ще продължат специализираните операции срещу конвенционалната престъпност. Това стана ясно при отчета за работата през 2019 година.
Половината от извършените на територията на областта престъпления са разкрити. Значително повече е иззетият алкохол без бандерол. Лек спад е отбелязан при конфискуваните незаконни цигари, сочат данните.
Структурата и интензивността на регистрираната престъпност в региона е както и през предходната 2018 г. Съотношението между криминални и икономически деяния е 80 към 20. Сравнително равен дял - по около 39 процента, заемат общоопасните и престъпленията против собствеността, тези против личността са 8 на сто, сочи статистиката. Най-много са регистрираните в община Монтана, следват Лом, Бойчиновци, Вълчедръм и Берковица. На другия полюс са Чипровци и Георги Дамяново. С 20 процента намаляват кражбите. По криминална линия се наблюдава лек спад от около процент и половина.
Значителен ръст от 28 на сто се отчита при икономическите престъпления, при тях и разкриваемостта скача с над 1,3 пъти. Като брой общо регистрираните по тази линия са 378, от тях четири са присвояванията, девет са измамите. Тук влиза и продажбата на акцизни стоки без бандерол установените деяния са 107. При всичките документни увеличението е общо с 30 % те са 114. Общата щета от всичките е 2, 4 милиона лв., сочи статистиката
Положителен е ефектът от засиленото полицейско присъствие в малките населени места. Потърпевши там са предимно самотно живеещи възрастни хора и необитаеми домове Намалена е там с 19 на сто битовата престъпност. Превантивни мерки са предприети спрямо хората, извършили престъпления и излежали присъди.
“Специализираните полицейски операции са с много голям отзвук в малките населени места и имат положителен ефект. Мнението не е само на служителите на реда, но и на кметовете и кметските наместници. Те отчитат положителните промени. Заедно с тях полицейските още в началото на 2019 г. актуализираха списъците на самотно живеещите и необитаемите домове”, подчерта директорът на ОД МВР старши комисар Пламен Томов.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso