Бр. 11 (2567), год. ХХХI, 17 - 30 март 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerРени Петрова разкри своя свят пред земляците си от Червен бряг
Рени Петрова откри самостоятелна изложба “Моят свят” в родния си град Червен бряг. Близо 30 творби живопис - акварел и масло, батик, рисувана керамика и ръчна хартия, са подредени в галерията на Народно читалище “Светлина 1999”.
И макар че живописта преобладава в изложбата, вниманието привличат по-непопулярни техники, използвани от авторката. Сред тях са експериментите в техника ръчна хартия. Тя е непредсказуема като материя и при отливането, и при работата върху нея. Нейната крехкост и неравната й фактура я правят истинско предизвикателство за художника, с което Рени Петрова успешно се справя. Особено очарование на творбите й придават органично вплетените в хартията крехки стебълца на треви и билки. Грабва окото красиво дърво от виолетова дантела с акценти от цинобър в короната. А деликатното букетче от пролетни цветя, сгушено в прегръдката на рамка от ръчна хартия, безспорно е очарователно. Абстрактните й творби върху черна основа стоят модерно и дори авангардно.
Не авангардно, а традиционно, но за остров Ява е изкуството батик. В Монтана то е популярно благодарение на Рени Петрова. В работилниците по батик, обучавайки учениците си на тази техника, Рени Петрова създаде и творбите, които са показани в изложбата. Значително по-късно уъркшопи с индонезийски художници от побратимения на Монтана град Соло дадоха възможност на мнозина да разберат как с восък, текстилна тъкан и багрила се създадават творби, но не с утилитарна, а с художествена стойност.
Батик платната на Рени Петрова посрещат посетителите в галерията и са разположени срещу голямо декоративното пано в топли цветове и по-малките творби. Те припомнят за Международния пленер по рисувана керамика, чиито домакин от 2004 г. до 2008 г. беше Монтана. Рени Петрова участва във всичките му издания с творци от балканските държави.
Впрочем, утвърдената арт педагожка не пропуска събитията в Монтана, организирани от Дружеството на художниците “Тенец”. Тя се включва в пленери и общи изложби. След като 4 десетилетия отдава талант, сили и енергия на учениците си, напоследък посвещава повече време на своето изкуство. От пленерите в Оряхово, Слатина и Вършец са показаните от нея пейзажи. В живописната секция на изложбата са и пленителните натюрморти.
Твърде необичаен за Рени Петрова, която рядко изневерява на реалистичния подход, е диптихът, една голямоформатна абстрактна творба, в която два пъти по-малко е пространството за портрета на жената, сляла се с образа на птица. Значителна площ е дадена на мъжки образ. Този диптих, а и женският празник, след който бе открита изложбата в Червен бряг, провокира неизбежни асоциации с факта за неравнопоставеността на художничките в мъжкия свят на визуалните изкуства. Трудно е не само заради съпротивата на монополистите от силния пол. Творчеството изисква много време и пределна концентрация. Това е разкош, който всеотдайна учителка по изобразително изкуство и паралелно с това грижовна майка и съпруга, трудно може да си позволи. Това е и едно от възможните обяснения защо жените оставят несравнимо по-малък отпечатък в творчески план и в съвременността. То обаче не е пречка Рени Петрова да рисува и да споделя естетическите си търсения с приятели и ценители.
Сред тях, освен земляците й от Червен бряг, бяха и председателя на Дружеството на художниците “Тенец” Дончо Планински, собственикът на галерия “Савчеви” в Оряхово Нейчо Савчев, Таня Василева - бивша ученичка и настояща колежка на Рени Петрова. Изложбата бе представена от Нели Василева - главен експерт “Култура и вероизповедания” в Община Монтана, която освен за показаните творби, говори и за приноса на Рени Петрова като арт педагог и член на Дружеството на художниците “Тенец”. (МП)

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso