Бр. 11 (2567), год. ХХХI, 17 - 30 март 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerБорят негативните тенденции сред младите с куп дейности
Повечето млади хора между 15 и 24-годишна възраст, които живеят в община Георги Дамяново, употребяват алкохол. Учениците от 7 до 12 клас са опитвали или пушат редовно. Предлагани са им наркотици, но те не са пробвали. Данните са от анкета на Местната комисия за борба с противообществените прояви сред малолетни и непълнолетни. За да преодолее негативните тенденции, местният парламент гласува Общински план за младежта, в който са предвидени мерки и дейности да активира и да осигури равни възможности за учене и реализация.
Младите хора между 15 и 29 години в общината са малко над 220 души. Половината от тях живеят в големите села - Георги Дамяново, Копиловци и Говежда. Специалистите предвиждат спад на броя им в следващите десет години, тъй като районът не е подминат от демографската криза. Сред основните приоритети на кметския екип е повишаването на качеството и достъпа до информационни услуги и технологии в подкрепа на младежкото развитие. За предотвратяване на социалното изключване на тийнейджърите общината работи съвместно с читалищата. Библиотеките в Георги Дамяново, Говежда, Каменна Рикса и Копиловци играят голяма роля в този процес, като осигуряват безплатен достъп до интернет и до различни онлайн услуги. Друг важен приоритет на местната управа е задържането на подрастващите в училище. Проблемът се решава успешно със съдействието на няколко институции, с които общината си партнира добре. Работи се с децата, склонни към противообществени прояви. Полагат се усилия за повишаване на доверието в правоохранителните и правораздавателните органи.
За да бъдат постигнати целите, са планирани редица дейности. През февруари вече са проведени ден за безопасен интернет и Антиспин-кампания. В началото на март е отбелязан Денят на самодееца, подрастващите са запознати с българските традиции през пролетния месец. За април са планирани включване в Световните дни за младежка активност и в маратон на четенето. На 9 май ще бъде почетен Денят на Европа, а за 17 май е насрочен Общинският спортен празник. Ще бъде проведено общинско състезание по пътна безопасност. Тийнейджърите ще отбележат и Световният ден за борба с тютюнопушенето в края на месеца.
Докато трае реализацията на плана, ще бъдат провеждани анкети, допитвания проучвания. Документът е отворен за актуализация и допълнения, уточняват от местната управа.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso