Бр. 1 (2459), РіРѕРґ. РҐРҐIРҐ, 9 - 15 януари 2018 Рі. | Начало | Регистрация | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerСмелчаци спасиха Разпятието в Монтанско
Янка АПОСТОЛОВА
Стотици се събраха на брега на язовир “Огоста” край Монтана, за да наблюдават ритуала по спасяването на Богоявленския кръст. Първи до разпятието стигна 34-годишният Ангел Антонов.
Повече от петдесет мъже и младежи се хвърлиха в студените води в надпревара за кръста. Победителят Ангел Антонов бе награден от кмета на общината Златко Живков със 100 лева, а  останалите мъже и младежи получиха по 10 лева за смелостта си. Областният управител Росен Белчев подари бутилка червено вино на  Ангел. Антонов е част от колектива на оръжейно предприятие. Той е семеен и има едно дете.
В Лом 31-годишният Борислав Борисов спаси Богоявленския кръст. Той работи като строител. През миналото лято се върнал от американския щат Кънектикът, където живял със семейството си 17 години. В Дунав скочиха единайсет смелчаци. Победителят получи от кмета Пенка Пенкова 200 лева, останалите бяха наградени с по 100 лева.
В Берковица за християнската светиня се пребори 25-годишният Йордан Силвиев. В басейна “Св. Георги Победоносец”, където по традиция се провежда ритуалът, скочиха тринайсет младежи. Данчо се хвърля за девета година във водите му. Силвиев бе награден от заместник-кмета Радослав Найденов със 100 лева и плакет. Йордан работи в Англия и се върнал в родния град за празниците. Парична награда и подарък от общинското ръководство получи всеки участник, хвърлил се за кръста.
Във Вършец ритуалът по спасяването на кръста се проведе в Банския вир. Разпятието извади 28-годишният Георги Тодоров. Той получи 100 лева от общинското ръководство. За трета поредна година млади мъже играха мъжко хоро в реката.
В Бойчиновци на Богоявление десет младежи се хвърлиха в река Огоста, за да спасят кръста. Първи до него стигна 21-годишният Любослав Пламенов.
За втора поредна година в Медковец кръста извади 40-годишният Вергил Методиев. Той работи в общинското предприятие “Озеленяване, благоустройство и социални дейности”. Във Виняшкия водоем се хвърлиха трима мъже. Антонио Антонов спаси кръста в Чипровци.
В Монтана на Богоявление бе раздаден и курбан за здраве, осигурен от Лидия и Ивайло Заркови. Черпакът на площад “Жеравица” развъртя Ели Лозанова. От вкусната богоявленска чорба похапнаха 150 граждани.
Идеята да даде курбан за здраве е на Ивайло. Прави го от сърце, за да зарадва хората, а и “защото така се прави”.  Лидия и Ивайло Заркови станаха световно известни с производството на био оцет от годжи бери.
“С удоволствие приех да сготвя тази чорба за хората в Монтана от името на Лидия и Иво, защото не са много хората, които умеят да дарят от сърце и да споделят своето с другите, просто ей така - за здраве и защото така го чувстват. Обичам такива хора!”, каза Ели.

| Вижте коментарите |Добавете коментар | Назад |

Title here!

Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso