Бр. 1 (2650), год. ХХХIII,11 - 17 януари 2022 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerЗлатко Живков - кмет на Монтана: Преодоляхме много трудности и успяхме
Яна АЛЕКСАНДРОВА
Златко Живков
Трудна, тежка, но и една от най-успешните се оказа 2021 година за Монтана. Това е равносметката на кмета на общината Златко Живков за изтеклите дванайсет месеца.
Приходите от местни данъци и такси са нараснали до 10,4 милиона лева до края на ноември - сега се правят обобщенията за цялата година. През 2020 г. те са възлизали на 9,1 милиона лева. Рекордните постъпления се дължат на усилената работа за събиране на стари задължения - близо 2 милиона лева. Така бюджетът на община Монтана, заедно със средствата от европейско финансиране стига 80 милиона лева в края на декември.
“Рамката на бюджета в края на ноември вече е с 10 милиона по-висока и става 69 млн. лева. Като добавим европроектите ще мине 80 млн. лева. Това е първата година, в която повишената събираемост влияе по такъв начин по изпълнението на всичките проекти на общината. Очаквам изпълнение на местните данъци и такси към 10,4 млн. лв., което с около 1,4 млн. повече от предходната година. На публични изпълнители са предадени всички длъжници на местната хазна. Очаквам около 1,8 млн. внесени недобори, което също ще е рекорд”, подчерта кметът.
Само от такса смет постъпленията са в размер на 5,1 млн. лева. Най-големият дълг, разплатен през изтеклата година след съдебни процедури, е на “Огоста” АД - 150 000 лева. Данъците си са платили абсолютно всички държавни институции, изтъкна Живков.
Продължава работата по двата най-големи и най-важни проекта, които са свързани с чистотата на въздуха. Те са по програмите “Околна среда” и “Лайф” и продължават до 2023 година. До тогава около 3500 домакинства ще имат екологични отоплителни уреди на газ, пелети, или електричество. Първите 270 семейства вече ги ползват.
“Ще сме сред първите общини в страната, които намаляват значително използването на твърдо гориво за отопление”, отбеляза кметът.
Започнаха дейностите и по ОП “Региони в растеж” в културна и социална инфраструктура. Те включват основна реконструкция на читалище “Разум” и ремонт на 22 социални жилища, от които девет са готови, напълно реновирани. Крайният срок на изпълнението им е през следващата година.
В ход е обновяването на най-старата детска ясла в Монтана. Първият етап вече приключи, предстои вторият. Вече приключиха всички обжалвания и съдебни процедури по предстоящия ремонт на централния монтански площад “Жеравица”. Той ще стартира през тази година, щом времето позволи. Очаква се и строителството на младежкия център, финансиран по исландската програма.
Кметът Живков акцентира върху социалните услуги на общината. Той подчерта усилената работа на Домашния социален патронаж. Екипът се грижи за около 1000 души, в преобладаващата си част те са възрастни. Още около 500 човека са обслужвани от социални асистенти и домашни помощници, както и в социалните комплекси.
“Имаме много в социалните услуги, в началото на века те бяха само две. 21 са звената, които действат в тази сфера”, поясни той.
Учебните заведения, включително детските градини, използваха материалната компонента в бюджетите си и направиха много и различни ремонти. Постараха се сериозно.
“Не мога да подмина техните усилия”, обобщи Златко Живков.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso