Бр. 1 (2650), год. ХХХIII,11 - 17 януари 2022 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerСмелчаци спасиха кръста
Аделина ЙОРДАНОВА
Тържествен Богоявленски водосвет за здраве и благополучие бе отслужен в цялата област Монтана на 6 януари. На Йордановден във водите се хвърлиха млади мъже, за да спасят Божия кръст.
В Монтана първи до Богоявленското разпятие стигна 20-годишният Мартин Миланов. Тринайесет мъже скочиха във водите на езерото “Монтанензиум”. Мартин успя. Той се занимава с дърводелство, живее в областния град и за втори път стига първи до кръста. Досега е скачал пет-шест пъти.
“Радвам се, че успях и този път. Желая на всички здраве и добруване. Поздравявам всички участници в традиционния ритуал. Надявам се повече да няма такова прекъсване като миналогодишното!”, сподели развълнуваният Мартин.
Младежът получи 100 лева, осигурени от общинската управа. Останалите участници бяха наградени с по 20 лева. Най-младият сред тях бе 13-годишният Иван Иванов.
“Благодаря на прекрасните млади хора, които участваха в ритуала. Пожелавам им, както и на всички граждани, живот и здраве, да ни пази и да ни закриля Господ”, обърна се към участниците и събралото се множество кметът на общината Златко Живков.
Още от ранни зори започнаха свещенодействията на Йордановден в църквата “Свети свети Кирил и Медотий”. Протосингелът на Видинската митрополия архимандрит Антим отслужи тържествена света литургия и Велик водосвет. С литийно шествие свещеници и богомолци пренесоха църковната утвар до езеро Монтанензиум. В спасяването на кръста бяха допуснати само мъже, представили кръщелно свидетелство и зелен сертификат или отрицателен тест за Ковид-19.
Всички те бяха благословени от архимандрит Антим и възнаградени от кмета Живков.
13 млади мъже скочиха във водите на езерото по време на Богоявленския ритуал. По разпореждане на организаторите Българската православна църква и община Монтана, всички те трябваше да имат зелен сертификат и кръщелно свидетелство.
В Лом за трети път Симеон Алексиев извади кръста от Дунав. 27-годишният смелчага е завършил Техническия университет в Габрово. Заедно с него в голямата река скочиха още осем мъже. Паричната си премия Симеон дари за развитие на детския спорт и за спортната зала, в която тече реконструкция. Предишните си две награди той е предоставил на местното читалище “Постоянство 1856” и на общинската болница “Св. Николай Чудотворец”. Кметът д-р Георги Гаврилов пожела по-добри дни за общината и за гражданите, здраве, щастие и успехи.
Ритуалът по спасяването на кръста бе проведен също в. Бойчиновци, Лехчево и Владимирово. До разпятието първи стигнаха Николай Васков, Марио Мирославов и Красимир Велчев. В Палилула бе отслужен водосвет.
В Берковица кръста спаси 19-годишният Красимир Николаев. Той е студент в първи курс в НСА София, специалност “Треньор по ръгби” и за първа път участва в ритуала. Във водите на басейна “Свети Георги Победоносец” скочиха четиринайсет млади мъже, благословени от отец Захарий.
Според народното поверие, който извади кръста от водата ще е честит и здрав през цялата година.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso