Бр. 1 (2650), год. ХХХIII,11 - 17 януари 2022 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerМонтана стартира годината на бързи обороти
Аделина ЙОРДАНОВА
В първите дни на тази година местната управа в Монтана преведе почти 7 милиона лева по сметките на всичките второстепенни разпоредители с бюджетни средства. Така е гарантирана дейността им през януари, съобщи кметът Златко Живков.
Около половината от средствата са за заплати и осигуровки на заетите в сферите на образованието, здравеопазването, социалните услуги, култура и в общинските предприятия. Разплатени са дължимите суми към трийсетината доставчици, уточни Живков.
“Наредени са по сметките 6 808 312 лева. Най-значителната част от 3,3 млн. лв. са възнагражденията и осигуровките. Това е периодът, в който не се събират данъци, а парите са свързани с местни дейности. Създадени са условия за нормален учебен процес” , уточни кметът.
Нов момент са данъчните отстъпки на родителите с деца до 18 години, работещи в общината за първо те са 450 лв., за второ 900 лв. Всичките, които са подали декларации, са получили облекченията, които общината е дофинансирала, заедно със заплатите. Само в централната администрация такива средства са преведени за 52 деца в централната администрация.
Най-тежката част са увеличените сметки за ток, газ и хранителни продукти за патронажна грижа. Само улично осветление в града и 23-те села за декември е струвало почти 102 хиляди лева на местната хазна. 75 хиляди лева струва отоплението, но това е сравнително поносимо.
“Ръстът в сметките и увеличените цени на хранителните продукти, които нямат нищо общо с миналата година по това време, когато беше приет бюджета, създават значителни трудности на социалния патронаж, на домовете за възрастни и за хора с увреждания, на центровете за настаняване от семеен тип, на диетичния стол и на млечната кухня. Техните задължения са разплатени”, каза кметът.
Стартираха няколко важни процедури. Подписан е договорът за строително-монтажните работи за реконструкцията на площад “Жеравица”. Очакванията са, обновяването да приключи до края на декември. Предстои внасянето на предложение до Общинския съвет за мостовото финансиране на друг голям строителен обект - читалище “Разум”. Сградата вероятно ще е готова до средата на лятото. Започва и изграждането на Младежкия център, финансиран по Исландската програма.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso