Бр. 2 (2651), год. ХХХIII,18 - 24 януари 2022 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe Tracker1 - 2021 - трудната, напрегната, кризисна година
Яна АЛЕКСАНДРОВА
Еколозите Петър Пенчев и Марин Маринов използваха срещата си с Кирил Петков, за да споделят болката си от нехайството на досегашните управници на държавата за състоянието на язовир Монтана
Янка АПОСТОЛОВА
Изпратихме напрегната, наситена и странна година. На прага й с апломб заявихме - дано 2022 не се повторя, добре, че остава в миналото. Но ни застигна китайското проклятие, да живеем в интересно време. Накратко през 2021 г. имахме няколко вота, президентът връчи седем проучвателни мандата. Бяха направени не един и два опита за съставяне на правителство. ГЕРБ бяха първи, после бе назначен първият служебен кабинет. През юли отидохме извънредно до урните и избрахме “Има такъв народ”. През ноември предпочетохме “Продължаваме промяната”, които все пак съставиха кабинет. Ковид не ни пожали, но и ние не направихме много, за да се спасим. Дори не ни притесни фактът, че в интернет вече се продават лепенки по 20 лева, които предотвратяват действието на ЧИПА. Но ваксините срещу коронавирус са друга тема. Както каза един свещенослужител - при нея надделя дипломираното невежество.
Януари започна с нетрадиционна новина.
Отмъстител използва прийом от мутренските години и съсипа два автомобила на свой опонент от Монтана. В тавана им забил кирки, срязал и всичките гуми на едната и три на другата кола. Тежкият мокър сняг остави без електричество планинските села в община Георги Дамяново и още единайсет населени места в Чипровско, Берковско и Вършечко останаха без ток, заради скъсани обледенени проводници. Започна и интензивното запълване на язовир “Огоста“. Зимата затвори за почти седмица прохода “Петрохан”. След сигнал полицията откри оранжерия с канабис в бойчиновския квартал “Огоста”.
В началото на февруари започнаха консултациите за определяне състава на Районната и общинските избирателни комисии за вота на 4 април. Действието на временните противоепидемични мерки бе удължено до 30 април. Камелия Трифонова оглави областната организация на БСП. Тя бе избрана по време на петдневно он-лайн заседание на Областния съвет на партията. Със свое решение изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди д-р Христо Кастрев за областен координатор на ГЕРБ. Той наследи на поста инж. Дилян Димитров. Установен бе в региона британският вариант на коронавирус. За денонощие бяха сложени 229 ваксини на желаещи. В Киселево бе разкрита модерно оборудвана наркофабрика - лаборатория, остъклена оранжерия, монтирани устройства за отопление, за поддържане на влажност и температура, осветителни лампи.
Тежкият сняг през март затвори пътища, прекърши дървета и остави селища без ток.
За няколко часа лавина спря движението през Петрохан. Почти до ръба се напълни “Среченска бара”. Взривен бе коминът на някогашно знаково за областта предприятие. Мощният тътен от срутването “огласи” финалът на Подова керамика. Специализираната фирма използва за разрушаването около 20 килограма взрив и към 130 детонатора. Направена бе и първата копка за ремонта на третокласния път от Монтана до Мърчево. Отсечката с дължина 12,6 километра не бе пипана 44 години. А трафикът по нея е изключително натоварен. По данни на АПИ за денонощие оттам минават над 3000 автомобила. В края на март отбелязахме мрачен рекорд -135 нови случая на COVID-19 в региона за денонощие и това бе най-големият брой новозаразени от началото на епидемията през март 2019 година.
Април стартира с британския вариант на коронавируса, който масово се бе разпространил в областта.
Тогава заболеваемостта от ковид достигна 620 на 100 хиляди души. Коалицията ГЕРБ - СДС спечели изборите в областта. До урните стигнаха 67 215 гласоподаватели, а почти 34 на сто от тях пуснаха бюлетина за нея, постигнатият резултат - 3000 гласа повече в сравнение с 2017 г. Падна повече от два пъти подкрепата за БСП. Новата партия “Има такъв народ” взе към 13,5 процента от вота. Под 4-процентната бариера в региона останаха “Изправи се, мутри вън” и “Демократична България”, а ДПС потвърди резултата си от предишните парламентарни избори. Малко под 1 милион лева струваше вотът, на 580 000 лв. възлизаха възнагражденията за СИК, за заплати на РИК - 75 000 лв., а 38 000 лв. - за лични предпазни средства. Край Копиловци заради човешка небрежност изгоря 50 декара иглолистна гора. В Монтана столичанин задигна посред бял ден чанта от колата на криминалист. Полицаят сам успя да задържи крадеца и да повика автопатрул. Поредната оранжерия за марихуана бе открита в бивш свинарник край Говежда. Установена бе и заради необичайно мощното потребление на електричество, заради което в района често то е спирано
следва

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso