Бр. 13 (2617), год. ХХХII, 27 април - 10 май 2021 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerЛазарки наричаха за здраве и берекет
В миналото нашите баба и дядовци са вярвали, че словото, изречено на Лазровден, има магическа сила, помага на девойките да се превърнат в жени, а на пролетта - да смени зимата. Счита се, че къща, която е посетена от лазарки, е щастлива и благословена, каквото пожелават да е и момичетата със своите песни.
Янка АПОСТОЛОВА
Малки момичета и девойчета, пременени в народни носии, обиколиха на Лазаровден областта, посетиха стотици домове, благославяха стопаните и вдъхваха вяра в бъдещето. Лазарките пяха и благославяха в много домове в десетки населени места.
Лазарки от монтанското трето основно училище “Д-р Петър Берон” отправиха своите благопожелания към колектива на инфекциозното отделение на областната болница “Д-р Стамен Илиев”. Те пяха и танцуваха за медиците, благословиха за здраве и живот, привнесоха много щастие в слънчевия ден. Девойчетата благодариха на лекарите, на медицинските сестри и санитарите за самоотвержения труд, пожелаха вяра и дни, изпълнени с добрина и усмивки! Момичетата от детска градина “Незабравка” в областния град огласиха с песните си сутринта в събота улиците му. С кошнички в ръце те обикаляха къщите, наричаха за здраве и в дар получиха яйца и плодове.
За здраве и берекет във всяка къща наричаха лазарките и в Драганица. Те се събраха на площада в селото и обиколиха домовете, за да пожелаят благоденствие на стопаните. В Говежда кметът Младен Миронов и хората от селото напълниха кошничките на ярките лазарки с яйца и лакомства, дариха им и парички. И в Расово пременените момичета посетиха много домове, благославяха, а благодарните стопани напълниха кошничките им с дарове.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso