Бр. 14 (2472), РіРѕРґ. РҐРҐIРҐ, 11 - 16 април 2018 Рі. | Начало | Регистрация | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerЗапочна най-мащабният ремонт на път III-112
Рехабилитацията на алтернативната на Е-79 отсечка ще приключи за петнайсет месеца
Янка АПОСТОЛОВА
С тържествен водосвет бе даден старт на най-мащабната рехабилитация на част от третокласния път от Монтана за Видин. 30 километра между областния град и Дъбова махала ще бъдат ремонтирани основно до края на годината. Проектът се финансира от оперативната програма “Региони в растеж”. Инвестицията е за 15,5 милиона лв., държавата осигурява от тях 2 323 961 лева.
Стартът на строителството в Студено буче даде Николина Чапанова, директор на дирекция по изпълнението на проекти по програмите на Европейския съюз в агенция “Пътна инфраструктура”.
“Вярвам, че след приключването на ремонта по този път ще се пътува много по-безопасно и комфортно. През миналия програмен период бяха рехабилитирани 4 километра от него по програма “Регионално развитие”, малко по-късно със средства от държавния бюджет направихме още 10 километра. Така още в края на годината ще имаме над 44 километра обновен участък”, подчерта Чапанова. Ще следим освен за срокове и за качествено изпълнена работа, добави тя.
Областният управител Росен Белчев изрази надежда, че тази първа копка няма да е единствената в региона и че скоро участъкът ще бъде завършен. Работим с народните представители в тази посока, изтъкна той. Хубаво, че един от най-натоварените пътища в Северозапада е включен в програмата за цялостна рехабилитация на АПИ, коментира народният представител Дилян Димитров. Според него, изпълнителите ще положат усилия, за да завършат обекта до края на годината и най-късно в началото на следващата той ще бъде официално открит.
“Денят е хубав, защото едно от основните обещания, което депутатите и правителството дадоха, вече се изпълнява. С рехабилитацията на този път разрешаваме изключително наболял проблем за стотици жители на общините Монтана и Брусарци. Държавата реагира и използвам случая чрез АПИ да благодаря на българското правителство за изпълненото обещание. Надявам се, определеният за ремонта срок от 15 месеца да бъде съкратен. Време е двойният терор от дупките и трафика за хората, живеещи по протежението на участъка, да намалее. Притеснен съм, че след обновяването пътят може да се превърне в състезателно трасе. Подозирам, че следващият проблем ще е този”, каза кметът на Монтана Златко Живков.
Участъкът от обхода на Монтана до Дъбова махала ще бъде изцяло преасфалтиран, предстои също рехабилитацията на пет моста и четири кръстовища, ще бъде направена нова хоризонтална маркировка и монтирани ограничителни системи и знаци. Отсечката минава през няколко населени места. Макар че е третокласна и забранена за превозни средства над 12 тона, тираджиите я предпочитат.
Пътят поема голяма част от трафика от и за Дунав мост 2. Хората от Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала неведнъж внасяха протестни подписки срещу натовареното движение. Много са къщите по протежението на шосето, са напукани, собствениците им пък нямат средства, за да ги укрепят.
“На ден минават стотици тежки камиони. Дано като свърши ремонта да не прелитат оттук с висока скорост”, коментираха жители на Студено буче, които също бяха дошли на церемонията по първата копка. Те десетки пъти са събирали разпилените товари на преобърнали се тирове, но са доволни, че пътят ще бъде обновен.
Третокласният път е основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин, както и с пристанище Лом. Участъкът е алтернативен маршрут на първокласния Е 79. На символичната първа копка присъстваха още народният представител Ирена Димова, директорът на Областно пътно управление - Монтана инж. Ивайло Спасов, кметът на Брусарци Наташа Михайлова, представители на строителя и надзора.

| Вижте коментарите |Добавете коментар | Назад |

Title here!

Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso