Бр. 14 (2472), РіРѕРґ. РҐРҐIРҐ, 11 - 16 април 2018 Рі. | Начало | Регистрация | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerТрета присъда за видински екскмет
Шестгодишна ефективна присъда постанови Монтанският окръжен съд за бившия кмет на община Видин Румен Видов. Тя е трета поред и е за присвояване на пари от бюджета в размер на почти 4 882 516 лева.
За улесняване на това присвояване Видов е извършил и длъжностно престъпление в периода от юли до октомври 2011 година. Той не е изпълнил служебните си задължения по три закона - за счетоводството, за финансовото управление и контрол в публичния сектор и за общинските бюджети, действащи по време на мандата му. Видов не е извършил инвентаризация на задълженията на общината и не е установил  контрол на втори подпис по плащанията на средства от местната хазна. Нарушил е служебните си задължения като не  е организирал изпълнението на бюджета. Превишил е и правата си, като е сключил спогодби с три охранителни фирми на един собственик. По този начин кметът му е дал възможност, да получи облага, а именно тези приблизително 5 млн. лева.
При встъпването си в длъжност като кмет Румен Видов е заварил куп договори с охранителни фирми, сключени от предшественика му Иван Ценов за опазването на различни обекти. Към оня момент община Видин е изпаднала в тежка финансова криза и е имала много неразплатени задължения към най-различни доставчици. Видов е опитал  да ги уточни, да уреди взаимоотношенията и да въведе някакъв ред за частично плащане към всичките. Един от големите кредитори се е сдобил с изпълнителен лист и в резултат на това е наложен запор на банковите сметките на общината. Останалите кредитори се притеснили, че за тях пари няма да има и поискали да бъдат сключени извънсъдебни спогодби с кмета. Те им били необходими за изваждането на изпълнителен лист за техните суми по облекчена процедура.
“В местната управа нямало екземпляр от договорите с охранителната фирма. Кметът се предоверил на собственика и използвал предоставените му от него документи. Специалистите се опитали да направят рекапитулация на задълженията, но тя не отговаря на изискванията по Закона за счетоводството, което е основното и най-същественото нарушение. Тази рекапитулация не е дала резултат, не е била довършена и последно, но не по значение не такъв е бил редът по закона за установяване на задълженията”, подчерта Бранкова.
Окръжният съд е постановил още две присъди срещу Румен Видов през 2016 година. Първата е от 4 години и 6 месеца лишаване от свобода заради плащане на почти 104 000 лева на кухи фирми за чистота. Другата е от 5 години затвор за финансови далавери с охранителни фирми, които пазели общински сгради само на хартия. Сумата е 224 000 лв. Нито една от присъдите още не е влязла в сила, защото се обжалват пред по-горни инстанции, уточни Бранкова.

| Вижте коментарите |Добавете коментар | Назад |

Title here!

Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso