Бр. 44 (2550), год. ХХХ, 12 - 18 ноември 2019 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerВезни
Веднъж, дваж, а Левски? И почват упражненията
Янка АПОСТОЛОВА
Кой е Левски, какво е той за българите, почитаме ли го по достойнство - това са въпросите, на които се опитвахме да намерим отговор през миналата седмица. И заети да се упражняваме в цитиране на Апостола, пропуснахме пак, тоест за енти път, да осъществим неговия завет. Сещате ли се - да бъдем обединени, без значение какви са индивидуалните ни различия, независимо дали са религиозни, етнически, идеологически или партийни.
“Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност.”, пише до Любен Каравелов Васил Левски. Голямата му мечта е била, да бъдем всички заедно и в добро, и в зло, а не да сме разединени. За съжаление, дори оптимистите вече мислят, че чашата е наполовина празна. От ден на ден ставаме все по-зли. Игнорираме, заклеймяваме, критикуваме и сякаш това ни опива. Доставя ни огромно удоволствие. За съжаление!
“От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи.”, това е казвал Левски на новоприети членове в комитетите. Безкрайно прав е бил, или? А ние какво правим? Оплакваме се непрекъснато, тарикатстваме и то без грам стил, хитруваме съвсем не на дребно. Свиваме по някой и друг лев от еврофондовете, а когато европейците отправят укори към нас, се свиваме в черупките. Но после тичаме при тях, да се оплакваме нещо от сорта: “Госпожо, а Гошко ми взе играчката, Катето пък ми каза лоша дума”. И това не става веднъж и дваж. И се пишем последователи на Апостола. Упражняваме се върху неговата памет, ей тъй, за да покажем колко много сме начетени?
Спомняте си, че Васил Левски е имал тефтерче. В него освен мислите си, записвал и разходите си. А днес тефтерче стана една от най-мръсните думи. Пък и харчовете ние ги крием всякак. Инак някой ще реши, че имаме пари и току виж ни поискал. А да получаваш и да даваш са различни неща.
Левски винаги е казвал, че свободата трябва да си я извоюваме сами. Направихме ли го, свободни ли сме, или ни е трудно? А на Апостола лесно ли му е било? Пак стигнахме до въпросите, на които или не искаме или по-скоро не можем да отговорим. Защото сме твърде заети с големи дела..

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso