Бр. 15 (2424), РіРѕРґ. РҐРҐVIII, 18 - 24 април 2017 Рі. | Начало | Регистрация | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerБеловласи ученици и техните учители почетоха закрито школо
Янка АПОСТОЛОВА
Да бъде използвана по предназначение базата на някогашния Техникум по механотехника настояват в петиция до премиера, просветния министър и началника на Регионалното управление по образованието бивши преподаватели и ученици. В деня на космонавтика 12 април те се събраха пред ТМТ, а датата не е случайна - на 12 април някогашните възпитаници и преподаватели от ТМТ “Юрий Гагарин” чествали патронен празник.
През 2017 г. се навършват и няколко знакови годишнини, свързани със закритото вече школо - 80 години от създаването на занаятчийското училище “Д. Данов” във Фердинанд, 65 години от учредяването на училището за трудови резерви и 60 години от откриването на Техникума по механотехника. Това e подтикът за организирането на тази среща. Идеята е на Стефка Рашевска, която тя, заедно с Нина Кирилова и Тодор Тодоров, реализира.
“Неприятно е, че училище няма, но поне да се видим, да разберем кой къде е, да си спомним хубавите времена, да се преброим и да опитаме да направим нещо за тази пустееща сграда”, пояснява Рашевска.
Тодор Тодоров, който е бил заместник-директор на ТМТ, се захваща с петицията, съгласувана и с ръководители на фирми. В региона липсват средни училища с професионални направления, отговарящи на производствените потребности. По-големите предприятия са готови да предлагат стипендии и практическо обучение. Професионалната гимназия по лека промишленост може да бъде настанена в сградата, откъдето всъщност е тръгнало занаятчийското училище.
“Вярваме, че ще бъде чуто нашето мнение и ще се вземат необходимите мерки, за да остане и да пребъде Монтанска област като част от Северозапада”, подчертава Тодоров, а с него са съгласни всички участници във вълнуващата среща.
За началото на някогашния ТМТ си спомня Евден Димитров, негов заместник-директор в началото, а приносът му за създаването на техникума е значителен. Той започнал стажа си от училището за трудови резерви, където преподавал двигатели с вътрешно горене. Там се обучавали също стругаро-фрезисти и машинни монтьори. Назначили го за заместник-директор по производствената част през 1955 г. Но само след година започнало закриването на трудовите резерви, тъй като вече били изиграли своята роля. Така в монтанското школо са доставени много техника и инструменти от видинското и от ломското.
“Заигра “мечката” и при нас. Комисията, която три дни оглежда материалната ни база, се произнесе - училището да не се закрива, а да прерасне в техникум по машиностроене и уредостроене. Назначиха ме за зам.-директор и започна къртовската работа. Търсихме кадри, строяхме база”, разказва Димитров.
През 1959 година той става инспектор и това му позволява да издейства 500 хиляди лева от Окръжния народен съвет за нови работилници. Успява да привлече и много добри инженери за учители - Рашевски, Михов, Ганчев, Димитров, Костов. Така техникумът става изключително привлекателен за най-добрите ученици от региона, уточнява Евден Димитров.
Сред беловласите ученици е Мария Николова, завършила занаятчийското училище. От 1949 до 1953 г. учила обущарство, а другите паралелки били по шивачество и плетачество. Спомня си, че имало пансион и че заедно с връстниците си носила тухли, за да бъде построена сградата на ТМТ.
“Отлична ми беше дипломата, приеха ме да следвам, но вторият ми баща не позволи да отида в София. Това вече е минало, но така и до днес не разбирам, защо разсипаха училището”, обобщава тя.
По позабравена традиция беловласите учители и техните възпитаници поднесоха венец пред барелефа на Юрий Гагарин и сведоха глави за да отдадат почит на патрона и на вече затвореното училище. А после си направиха обща снимка за спомен на стълбите пред входа - така повелява традицията.

| Вижте коментарите |Добавете коментар | Назад |

Title here!

Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso