Бр. 18 (2574), год. ХХХI, 19 - 25 май 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerСтартира реконструкцията на НЧ „Разум“ и Младежкия дом
Общината тегли заем за предстоящите дейности
Янка АПОСТОЛОВА
С близо 3,5 милиона лева Монтана ремонтира основно Младежкия дом и читалище “Разум”. С поемането на дълг от 1 115 000 лв. общината ще осигури необходимото допълнително финансиране. Кметът Златко Живков ще предложи на местния парламент да утвърди вземането на заема.
Реконструкцията на двете сгради е заложена в интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Проектът ще бъде финансиран от оперативната програма “Региони в растеж”. Общата му стойност е в размер на 3 472 281 лева, подчерта Живков в хода на публичното обсъждане на дълга. Предвижда се възстановяването на читалищната зала, която е неизползваема повече от 30 години, както и всички зали за репетиции в двете сгради.
“Обновяването и преоборудването на Младежкия дом и на читалището са насочени към развитие на културната инфраструктура. Това са двете големи културни сгради, които заедно с Драматичния театър се нуждаят от тотална промяна. Те са с голяма история. Читалището, чиято сграда е строена през 1937 година, води началото си от края на 19 век. А Младежкият дом се използва над 100 процента”, каза той.
Финансирането на основния ремонт е смесено. Затова общината ще кандидатства за дългосрочен инвестиционен кредит до 1 115 000 лева пред Фонда за градско развитие “Север”, поясни заместник-кметът на Монтана Тихомир Антонов.
“Проектът е със смесено финансиране. Имаме процедура от ОПРР. Как точно то се случва? На първо място е нужно решение на Общинския съвет за поемане на дълга. То ще е последният документ към апликационната форма за кандидатстване. Към края на юли очакваме одобрението”, уточни Антонов.
Кредитът е с гратисен период от две и погасителен план за 20 години. Средно претегленият лихвен процент се равнява на 1,32 на сто.
От местната управа се надяват строително-ремонтните дейности да започнат в края на август или в началото на септември. Определеният срок за изпълнението им е 30 месеца, но е много възможно да приключат доста по-рано. Вече се търсят подходящи помещения, където да бъдат изнесени част от дейностите, чийто домакин е Младежкият дом - включително заседанията на Общинския съвет и радостните обреди.
Преди години по “Красива България” бе обновена фасадата на Младежкия дом. Заради сложната собственост на читалището, то не бе включвано досега в общински проекти. Три пъти е пропускана такава възможност, тъй като то не е на местната управа, припомни кметът.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso