Бр. 18 (2574), год. ХХХI, 19 - 25 май 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerСин на именит монтанчанин дари отличници
Николай Илиев, чийто баща е въздушният ас полк. Богдан Илиев, осигури 25 таблета и 41 лаптопа на ученици в Монтана. Те да са за подрастващи с отличен успех, е неговата воля.
“Вече раздадохме новата техника на училищата. Дарителят Николай Илиев реши тя да е за деца с отличен успех, но родителите им не разполагат с достатъчно средства, за да им купят нови компютри”, поясни началникът на Регионалното управление на образованието Трайка Трайкова.
Военният летеце роден на 16 март 1916 година в Каменна Рикса. През 1935 г. завършва III софийска мъжка гимназия и е сред 45-те освободени от матура в цялата страна. Записва се и завършва 57 випуск на Военното на Негово Величество училище, а после решава да стане летец и постъпва в пилотско училище в Германия.
Участва във въздушните боеве над София на 30 март 1944 година. Тогава 500 американски бомбардировача и 300 изтребителя нападат столицата. На иструкторите, какъвто е Илиев, е забранено да изпълняват бойни полети, но това не го спира. Той излита и сам се сражава с цяла ескадрила, сваля един от вражеските самолети и с над 20 пробойни успява да кацне. След 9 септември 1944 година помага за сформирането на новата българска авиация, но през 1946 г. е уволнен от армията като “фашистки офицер”. Принуден е да работи като шофьор в Монтана, миньор в Чипровци, локомотивен машинист, автомобилен механик. Сред строителите на язовир “Огоста” е. Умира малко преди да навърши 80 години.
Богдан Илиев е кавалер на ордените “За храброст” и “Александър Невски”. През август 2016 година, по повод 100-годишнината от рождението му, в Монтана бе издигнат негов бюст. Той е дело на скулптора Александър Хайтов.
На Илиев принадлежат думите: “За да лети човек, му трябват крила. Но да бъдеш истински летец, трябва и мисълта ти да лети. Трябва да си по-умен от слънцето, да не ти стопи крилата. И една мечта ти трябва, която да те издигне над земята!”. (АЯ)

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso