Бр. 18 (2574), год. ХХХI, 19 - 25 май 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerЛекарка от Афганистан на първа линия срещу коронавируса в Лом
Камелия АЛЕКСАНДРОВА
Лекарка от Афганистан е на първа линия срещу коронавируса в МБАЛ “Свети Николай Чудотворец” - Лом. Д-р Шакилла Нури Попал- Димитрова поела ръководството на инфекциозното отделение, след като началникът д-р Емил Георгиев се зарази и се подложи на лечение.
“Каза ми една вечер на 19 март към 22 часа, че е с положителен резултат от теста, но се чувства добре. Защо кашляш го попитах аз разтревожена, за мен това беше голяма изненада. Когато дойде на другата сутрин да го прегледам, изглеждаше много зле и аз истински се изплаших. Дори плаках със сълзи. Обадих се на мъжа ми, който е ортопед в София и му казах,че ако нещо фатално се случи с д-р Георгиев, аз ще се откажа от медицината. Колегата ми е активен човек на 43 години, в разцвета на жизнените си сили”, разказва д-р Попал-Димитрова. Първоначално се изплаших, та това е голяма отговорност, постепенно с много грижи и старание излекувах шефа си, допълва тя.
Кое й дава сили при грозящата опасност от заразата с коронавируса?
“Аз съм инфекционист, отдавна имах този навик да пазя себе си и другите. В прекия смисъл на думата лекарите от тази специалност са малко - в провинцията са един или двама и са свикнали да се пазят, но с появата на този коронавирус животът ни се промени изцяло, споделя д-р Шакилла.
“Това, което си казвах като хуманен лекар, положил Хпократовата клетва в България е, че медицината има своите изненади, а природата крие още повече изненанди. Тези вируси са съществували при животните,а сега се появяват и при хората. Предишните като Сарс и други ги познавахме, но коронавируъст, невидимият враг е загадка. Приех предизвикателството да лекувам хората. Що се отнася до инфекцията, ситуацията е динамична. Вреди доста на човека. През нашето отделение минаха доста пациенти, от дома за стари хора в Гара Орешец и град Кула, много съмнителни и такива с писиар тест - отрицателен и с добра образна диагностика, но с типична пневмония. Важното е, че оздравяха. Аз съм инфекционист. Знаех, че рано или късно може да се случи подобна ситуация, но като студентка съм избрала тази специалност - тежко е, но открива се лечението и повечето пациенти оздравяват и си тръгват живи и здрави. Това е смисълът и дава сили да продължиш напред. Винаги съм се учила от тези, които имат опит.”, реди лекарката от Афганистан.
В процес на проучване е дали ваксината БЦЖ против туберкулоза, която е задължителна за новородените в имунизационни календар на Р. България ги пази от коронавируса, смята тя.
По цели нощи четях научните изследвания, търсех истината. Всички се лутаме.
Вярвам и това ми дава надежди, че ако остане в природата коронавирусът ще трябва да се научим да живеем с него и както човечеството се е справяло досега ще намери лек и за това предизвикателство.
Д-р Шакилла Нури Попал-Димитрова е омъжена за ломчанин, завършила е медицина в България. Тя е специалист по инфекциозни болести, редовен докторант към ВМА от 01.02. 2014 година.
От началото на пандемията и извънредното положение заради опасността от коронавируса д-р Шакилла е прекарала близо 2 месеца в отделението. Само на Великден успяла да види съпруга си и 14-годишната си дъщера от разстояние.
Тя съветва хората, поразени от коонавируса да имат висок дух, да запазят разума си и да не се подават на страха.
“За мен България има стойност на втора родина. Имам възможност да работя в чужди държави, но предпочитам да остана в МБАЛ “Свети Николай Чудотворец” в Лом. Съпругът ми е от крайдунавския град и тук се уча на истинска медицина, коментира тя отлива на лекари от България.
“На Шакилла Попалл- Димитрова и на д-р Бориславова непрекъснато им повтарям да се пазят. И двете са много смели, борци. В отделението за лечение на заразени с COVID-19 имаме всички предпазни средства, модерна апаратура, благодарим за даренията”, споделя управителят на ломската болница д-р Георги Савков. Той благодари и за изпълненото обещание, че на всички медици от първа линия срещу COVID-19 са изплатени по 1000 лева допълнително.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso