Бр. 2 (2558), год. ХХХI, 14 - 20 януари 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerИзвадиха много метални отпадъци от яз. “Огоста”
Останките на голямата метална машина, изплувала от язовир “Огоста”, вече са прибрани.
Янка АПОСТОЛОВА
Някогашният багер разбуни духовете в социалната мрежа. Предприемчиви съграждани започнаха разглобяването му, чуха се закани към тях, а в средата на седмицата с помощта на два крана няколко човека под надзора на специалисти от “Напоителни системи” се справиха с чудовището.
Според запознати, появилите след спада на язовирското ниво останки са от багер “Комацу”. Той е използван при строежа на голямото хранилище. Заради натовареността се износил и нямало смисъл да бъде изкаран и ремонтиран. Други смятат, че става дума за военна машина, изоставена след учение. Появиха се мнения, че е част от някаква линия или бетонобъркачка, също част от изграждането на водоема. Но никой не си спомни, че преди няколко години въпросният багер, трактор или бетонобъркачка отново изплува и пак бе рязан под зоркия поглед на служители на “Напоителни системи”.
Най-напред машината е видяна от рибари. После монтанчани, използвали времето около празниците за разходки, я снимаха и започна наддаването - какво е, как е попаднало там, а защо едва сега изплува и дали още може да се използва. Дебатите бяха повод за инициативни мъже, да започнат разглобяването, което хич не беше лесна работа. В същото време хора негодуваха и хич не бяха съгласни с тяхната дейност.
Заради спада на водата в яз. “Огоста” бивши жители на село Живовци видяха отблизо въжения мост, спомниха си важни за детството им пътечки. Те твърдят, че отдавна нивото на хранилището не е било толкова ниско. По данни на областната управа, в средата на седмицата е имало в него около 156 милиона кубика вода. Припомням, че максималният обем е 505 милиона кубически метра. Средно със сантиметър-два на ден пада равнището, показват наблюденията на специалистите. И това се дължи единствено и само на сушата.
Вецовете не работят, не се изпускат и контролирано големи количества вода.
“Язовир “Огоста” не се източва. Съгласно месечния график за използване водите на комплексните и значими язовири, през месец януари от яз. “Огоста” може да има минимално допустим отток в река Огоста в размер на 1,180 млн. куб. м”, пише в отговор на земеделското министерство до монтански журналисти.
Все още не е ясно и дали през тази година хранилището ще бъде ремонтирано, но е сигурно, че на този етап няма избран изпълнител. “Планираните ремонти на язовирите, които са публична държавна собственост, се включват в график за провеждане на обществени поръчки, който се утвърждава от министъра на земеделието, храните и горите до 31 януари на съответната година. Към настоящия момент графикът все още не е утвърден и конкретна информация относно ремонт на яз. “Огоста” не може да бъде предоставена”, пишат от министерството.
По БНР Мая Манолова от гражданската платформа “Изправи се. БГ” заяви, че са изпратили заявление за достъп до обществена информация до директора на Държавната консолидационна компания Ясен Спасов и до министъра на икономика Емил Караниколов за това, къде са 500 млн. лева, преведени по сметката на ДКК, за ремонт на 418 аварийни язовира.
“Година и половина, след като са отпуснати тези пари, няма информация кои язовири са ремонтирани, на кои е започнат ремонт, кои и кога ще се ремонтират. Никъде няма информация за обществени поръчки и изобщо къде са тези 500 млн. лева...”, подчерта тя. И допълни, че според министъра на икономиката са започнати ремонтни действия на 182 язовира, но не е дал информация - кои са, къде са и какво се случва с ремонтите им.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso