Бр. 2 (2558), год. ХХХI, 14 - 20 януари 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerДържавното обвинение плаща за уронен престиж и репутация
Янка АПОСТОЛОВА
Прокуратурата да обезщети с 15 000 лева 46-годишната бивша социална работничка Иванка Каменова заради незаконно обвинение, реши Окръжният съд в Монтана. Тя е уволнена в средата на ноември 2016 г. и е обвинена във вземане на подкуп. По онова време Каменова е главен социален работник в отдел “Закрила на детето” в Лом, но работното й място е в Брусарци.
Каква е предисторията? През лятото на 2016 година професионални приемни родители от Крива бара се оплакали, че социалната работничка иска пари, за да настани в дома им деца. Будинка Ангелова разказала, че платила на Каменова по 300 лева за две момиченца. Само няколко месеца по-късно подрастващите са изведени от семейството й заради упражнено насилие, а правата на приемните родители - отнети. Още една приемна майка в хода на разследването заявила, че е дала 300 лева за настаняване на дете.
Иванка Каменова е уволнена на 15 ноември. Преди това на 1 ноември я посетил на работното й място в Брусарци директорът на Инспектората към Агенцията за социално подпомагане София. Принудена е да подаде молба за напускане, но веднага след това написала заявление за оттегляне на подписаната под натиск молба, сезирала Районната прокуратура в Лом и обжалвала заповедта за освобождаването. Тя е отменена от Административния съд в Монтана през 2017 г., а решението е потвърдено и от ВАС. Присъдено й е и обезщетение.
След уволнението срещу нея е образувано досъдебно производство и на 4 януари 2017 г. е повдигнато обвинение за вземане на подкуп чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение. Около месец преди това прокурор от Окръжна прокуратура - Монтана заявил в интервю за една от телевизиите, че против ищцата вече има повдигнато обвинение, излъчен бил и репортаж под заглавие “Прави ли се търговия с приемната грижа у нас?”. Подобни твърдения са публикувани също в информационен сайт. През август 2018 г. монтанското обвинение прекратило наказателното производство срещу Каменова поради недоказаност на обвинението.
Тогава тя подала иск срещу действията на прокуратурата и незаконното обвинение. Според нея, в хода на наказателното производство, продължило повече от година и половина, е претърпяла страдания и щети. Сред съгражданите и колегите й възникнали съмнения в нейната почтеност и професионализъм, загубила работата си и се заела с нова, която не отговаря на образованието й, напуснала дори населеното място, в което живеела. Синът й също бил принуден да напусне родното място, да живее и да учи в Монтана, за да не бъде сочен и осмиван като син на престъпница, която “продава деца”. За неимуществените вреди Каменова посочила обзщетение от 50 000 лева.
Съдът прие за безспорно установено,че наказателното производство е имало негативно отражение върху бившата социална работничка - останала е без работа и без средства за издръжка на семейството си, уронен е професионалният й престиж, увредена е репутацията й от незаконно образуваното и водено срещу нея наказателно производство и от телевизионните предавания и публикации. Съдът осъди Прокуратурата на България, представлявана от Главния прокурор, да заплати на Иванка Каменова 15 000 лева за претърпените неимуществени вреди.
Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в София.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso