. 24(1762), . I, 25 - 29 2010 . | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerЧудотворство, сътворявано четири десетилетия
Утре Общинският куклен театър в Монтана закръгля годишнина
Юлий ЙОРДАНОВ
От къде започва любовта към изкуството в храма на Мелпомена? Задавам този въпрос хипотетично, защото за всички е известен отговорът - от кукления театър!
И си е така. Та нали още в крехка възраст в детското съзнание се формира тази привързаност към Зайко, Пинокио, Прасчо, глупавия вълк и хитрата Лисана... А къде тези герои може да се видят - в кукления театър, естествено. “Само там едно дете може да вземе в ръцете си слънцето, само там то може да мине през девет планини в десета и да донесе жива вода за болната си майка. Само в кукления театър животните, цветята, дърветата, къщите и даже комините говорят. Там приятелството е над всичко!” Ето затова в далечната 1970 година шепа ентусиасти полагат основите на днешния Общински куклен театър в Монтана.
- Преди 40 години ние трябваше да направим чудо! - спомня си основателката Лиляна Пройкова. - С кукления театър трябваше да изградим първото малко стъпало към изкуството в сърчицата на децата. Затова работата ни е много отговорна.
След проведения кастинг за актьори от петнайстината кандидати са избрани Рени Петрова, Мими Планинска, Сия Петрова, Бойка Методиева, Иван Дервишев, Замфир Замфиров, Диана Добрева, Симеон Тодоров. За един месец те трябва да се научат да водят кукла, а студентите го усвояват за четири години. Кукловодът е нужно да има добра дикция, задължително да може да пее, танцува, да притежава чувство за пласиране.
Лиляна Пройкова донася четири кукли - две петрушки и две с щеки. И започва да учи актьорите как куклите ходят, седят, тичат, стават, плачат, смеят се... Кукловодството е тежък физически труд и някои от осмината актьори се справят по-лесни, други мъчително, а някои въобще не успяват. Успоредно с обучението върви подготовката на театралната зала в “най-запуснатото читалище”, което Пройкова е виждала. За тази база се грижи нейният съпруг, Тодор Пройков по това време директор на Драматичния театър в града край Огоста.
Двамата съпрузи избират първата пиеса “Червената шапчица”, като канят за нейн режисьор Бинка Митева, която е преподавателка във ВИТИЗ. За художник е ангажирана главната художничка на Централния куклен театър в София Лили Ангелова . Куклите са изработени в столицата, а сценографията - в ателиетата на Драматичния театър в Михайловград. Пройкови правят и разпраделението на ролите сред актьорите.
“Премиерата мина блестящо - продължава размислите си за онова време първата куклена актриса. - Салон нямахме - играехме в драматичния театър и той се напълни с деца и възрастни, които реагираха спонтанно. Искам да благодаря най-вече на Пройков и на целия персонал на театъра: художника Тодор Деков, дърводелеца Фони, театърмайстора бай Благой, осветителите Данчо и Пончо, озвучителя Ханс, леля Ева, Еди, леля Вики - дано не изпусна някого. Изиграхме в града повече от 20 спектакъла. Пътувахме в целия окръг.”
След “Червената шапчица” се зареждат и следващите постановки “Момче и вятър”, “Наказаният пакостник”, “Чуче”, “Бяла приказка”. Те са поставяни освен от Бинка Митева и от Надя Евстатиева, Николай Колев, Лидия Александрова, Елена Владова и други. С нетрадиционализъм и нестандартност се отличават постановките на Тодор Пройков - “Маргаритката”, “Снежанка” и най-вече “Приключение на тавана”. По онова време това е единственият куклен театър в целия Български Северозапад.
Българинът има поговорка, че човекът се възпитава през първите седем години от живота си. А това, за което стана дума дотук са точно тези първи седем от живота на Общинския куклен театър в Монтана. След 1977 година Лиляна и Тодор Пройкови напускат този град. Но... театърът продължава да се развива. Редят се постановка след постановка, за да каже с гордост сегашната му директорка Марияна Николова, че за четири десетилетия кукловодите ни са поставили около стотина пиеси. Играни са пред десетки хиляди зрители.
Утре театърът - в самото навечерие на 27 март - международния ден на театъра - ще чества своя кръгъл рожден ден. В негова чест е и поредната най-нова постановка “Врабчова перушина”, която е създадена по разкази на нашия земляк Йордан Радичков от книгата му “Ние, врабчетата”. С нейната драматизация са се заели Марияна Николова и Дориана Василева, която е и режисьор. Куклите изработи Тодор Вълов, а музикалното оформление е дело на Иван Атанасов.
Несъмнено усилията на актьорската трупа в тези дни са насочени към създаването на един силен спектакъл - достоен за словото на Мъдреца Радичков и за годишнината на театъра.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso