Бр. 24 (2580), год. ХХХI, 30 юни - 6 юли 2020 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerДрогата с мрачни тенденции в областта
Апостол ЯНКОВ
Засилва се разпространението на наркотици в региона. Увеличава се и потреблението им в областта. Почти ежедневно в полицейските бюлетини фигурират случаи, свързани с тази тенденция. Само през миналата година в Районния съд-Монтана са водени и приключени осемнайсет дела, в които е “замесена” дрогата. И това е с една трета повече в сравнение с 2018 година.
През миналата година в Окръжния съд и Районния съд в Монтана са приключени 20 дела, свързани с наркотици. По тях са осъдени осемнайсет човека. Две са разгледани от Окръжния съд и са приключили с условни присъди. В Районния съд са осъдени 16 души - 11 от подсъдимите са получили условни присъди, двама - на “Пробация” и по три е постановена глоба, сочат данните на магистратите.
“Според годишния отчетен доклад на Районен съд Монтана за 2019 г. в последните години се очертава тревожно увеличение на делата за производство, преработка, придобиване или държане на наркотични вещества или техни аналози с цел разпространение, както и на делата за засяване или отглеждане на растенията от рода на конопа в нарушение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Броят на делата, свързани с тези престъпления в Районния съд е увеличен от 10 през 2017 г., на 12 през 2018 г. и 18 дела през 2019 г.”, коментират от съда.
Само през май на територията на областта са регистрирани 15 случая на наркотици срещу четири за същия период на 2019 г. През тази седмица от 24-годишен берковчанин са иззети саморъчно свита цигара и 3 топчета канабис, цигара канабис е намерена и у монтанчанин. В четвъртък от дома на млад жител на бойчиновското село Мърчево са иззети 3,3 грама канабис.
През 2019 г. престъпленията, свързани с дрога, бележат ръст в Монтанско и достигат дял от 41,18 процента, сочи статистиката на Областната дирекция на МВР. За дванайсетте месеца са регистрирани 85 престъпления при 72 за 2018 година. В резултат на проведени специализирани операции криминалистите са иззели 3,1 кг марихуана, 69 кг зелена маса и 69 стръка канабис, четвърт килограм и 71 таблетки амфетамин, почти 200 грама метамфетамин и таблетка екстази.
Организацията на обединените нации предупреди в началото на май, че кризата, предизвикана от ковид-19, е възпрепятствала трафика им, което е довело до скок в разпространението на незаконна и опасна синтетична дрога. Световният ден за борба с наркоманиите е обявен с резолюция на Общото събрание на ООН, приета на 7 декември 1987 г., а от 1988 г. се отбелязва във всички страни по света. Според експерти в последните години в световен план и у нас рязко се снижава възрастта на подрастващите, направили първия опит на употреба на наркотици. А това, заедно с лесната достъпност и ниската им цена, буди тревога и изисква общи усилия на държавните власти и гражданите за увеличаване на превенцията като начин за опазване здравето и живота на децата от пагубното въздействие на дрогата.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso