Бр. 26 (1866), РіРѕРґ. РҐРҐII, 31 март - 4 април 2011 Рі. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerГраждани инспектират съдии
Граждански наблюдатели следят работата на Районния съд в Монтана. Той е включен в проекта “Правосъдие близо до хората”, реализиран от Националната НПО мрежа за гражданско наблюдение на съда с подкрепата на фондацията “Америка за България” и Висшия съдебен съвет.
Прилагането на новоприети и изменени закони и достъпа на уязвими групи до правосъдие ще наблюдават двамата доброволци, които не са юристи по образование. Те ще проследят дела по Указа за борба с хулиганството, по Закона за защита от домашно насилие, за закрила на детето, за предотвратяване конфликт на интереси и др.
Наблюдаваме достъпа на пет уязвими групи до правосъдие, които все още трудно се адаптират към съвременните условия. Те са страни по съдебни дела или ползватели на услуги и много често са изправени пред риск от труден достъп до правосъдие, заяви Георги Милков, председател на НПО от Разград, която осъществява проекта.
Никога не сме претупвали заседанията по указа за борба с хулиганството, увери председателят на Районния съд Красимир Семов. Миналата година съдилището е имало рекорден брой дела. Магистратите са пренатоварени. За да се справят с всичко, те работят дори през почивните дни, подчерта той. Имаме и недостатъци, но и волята да ги отстраним, декларира Семов.
Проектът е с продължителност осемнайсет месеца и ще приключи в средата на годината. Наблюдавани в различните периоди са двайсет съдилища в цяла Северна България, разделени в пет групи по четири града.
Националната НПО мрежа е уникално гражданско обединение за подкрепа на съдебната реформа у нас. В нея участ 45 организации с опит в демократичните реформи. Създадена е през 2007 г. от центъра на НПО в Разград. Целта на националната мрежа е, да развива и поддържа високи професионални стандарти в сферата на гражданското наблюдение на съда.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso