Бр. 29 (2535), год. ХХХ, 23 - 5 август 2019 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerВ челото сме по използвани евросредства
Апостол ЯНКОВ
С близо 6,5 милиона лева в Монтана бяха обновени парковете и ремонтиран н голям участък от бул. “Хаджи Димитър. Над 8 милиона лева бяха инвестирани в санирането и реновирането на училища и детски градини.
По 1993 лева на жител от областта са усвоени от еврофондовете до края на шестмесечието. По този показател Монтанско изпреварва Плевенско, Ловешко и Видинско, на първо място е Врачанско. Изчисленията са на Института за пазарна икономика.
Експертите на ИПИ уточняват, че относително много евросредства са получени в Северозападна България, но посочват, че обяснението включва и бързо намаляващото население в региона. Усвоените във Врачанско пари възлизат на 2106 лева на глава от населението, в Плевенско - 1707 лв. на човек, в Ловешко - 1688 и във Видинско - 1785,50 лева на жител. Това става ясно от годишния преглед, който ИПИ прави на отпуснатите суми на равнище община и област.
В седем от общините в Монтанско парите са под 1000 лева. Това са Берковица с 916 лв., Медковец със 716 лв., Бойчиновци с 473 и Чипровци с 455 лв. Следват Брусарци (349,50 лв.), Вълчедръм (292 лв.) и Якимово (268 лв.). В тази графа са общо 161 общини в страната. Според специалистите, сред причините за това е и липсата на достатъчно административен капацитет, “който не им позволява ефективно да се конкурират за европейско финансиране”. На другия полюс сред малките е Георги Дамяново, където на човек се падат по 2140 лв., но тук фактор е и малкият брой на жителите. Във Вършец сумата е 1333 лв. и в Лом - 1425, 50 лв. на жител.
Челото в своеобразната класация е за Монтана с 3496 лв. Тя държи първото място в сравнение с останалите общини, включително и областните центрове в Северозападния регион - във Враца на човек се падат по 3243,50 лв., във Видин - 2201 лв., Плевен - 1670 лв. и Ловеч - 1682 лв.
През последното десетилетие в Монтана бяха изпълнени големи проекти с еврофинансиране. Сред тях са водният цикъл, реновирането на парковете и бул. “Хаджи Димитър”, обновени бяха сградите на училища и детски градини. Пред откриване е компостиращата инсталация, която ще “разтовари” депото за твърди битови отпадъци.
“Най-видими при разпределението по общини са проектите за подобряване на водоснабдяването, както и за изграждане на системи за обработване на отпадъци. Те често са споделени между няколко общини, а стойността им надхвърля в значителна степен тази на проектите, които отделните общини (особено по-малките) са в състояние да използват сами. Това се вижда най-ясно в няколкото групи общини по крайбрежието, както и в областите Плевен, Враца и Монтана”, подчертават от ИПИ.
Експертите изтъкват, че засега липсват доказателства, реализираните проекти да са изпълнили основната цел - сближаване вътре в страната и приближаване на отделните наши региони към средноевропейското равнище. Освен това, те носят риска, местната администрация да се фокусира основно върху привличането на евросредства. Това оставя по-малко ресурси и внимание за подобряване на бизнес средата и привличане на частни инвестиции. Точно те, обаче създават работни места и подобряват жизнения стандарт на местно равнище. Оттук специалистите правят извода, че е необходима реформа на общинските финанси и фискална децентрализация, съчетана с административна реформа и повишаване на капацитета на местно равнище.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso