Бр. 30 (2439), РіРѕРґ. РҐРҐVIII, 1 - 14 август 2017 Рі. | Начало | Регистрация | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerИ НЕК “Язовири и каскади” иска пари за водата
Ако енергийният регулатор одобри искането, ще плащаме за питейната течност многократно повече
Янка АПОСТОЛОВА
Единна цена за водата ще действа вече на територията, обслужвана от ВиК-Монтана. Тя ще важи както за помпажната, така също за гравитачната и за смесената. Това е регламентирано с поправка в закона, в сила от 2015 година. Според нея всички потребители, обслужвани от един оператор, плащат единна цена за кубик вода, поясни директорът на дружеството Валери Иванов.
Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да одобри новата цена на водата на 9 август. Предложението на ВиК-Монтана в преработения бизнес план е за 1,605 лв. за кубичен метър без ДДС, уточни той. Враца предлага 1,75 лв. /куб. м, а Видин - 1,84 лв./куб. м, каза Иванов. До момента са приети и са в сила бизнес плановете на дружествата в Смолян, Пловдив, Варна и Силистра. Абонатите на ВиК-Варна плащат по 1,71 лв. за кубик, а на ВиК-Силистра по 1,97 лв./куб. м, става ясно от официалния сайт на енергийния регулатор. Крайно време е да спрат спекулациите, че в Монтанско водата е най-скъпа, коментира директорът.
“Това е единна цена и тя е регламентирана със закон. На общото събрание на дружеството предупредих кметовете, че няма как да не се съобразим с този текст от закона”, подчерта Иванов.
Според Иванов, по притеснително в момента е искането на НЕК “Язовири и каскади” да бъде плащана водата, която се влива в яз. “Среченска бара”. Годишно през изравнителите на петроханските вецове в хранилището, от което черпят питейна течност около 200 000 души в Монтанско и Врачанско, влизат десетки милиона кубически метра вода. От НЕК “Язовири и каскади” предвиждат ВиК-дружествата в Монтана и Враца да им плащат за всеки кубик по 6 стотинки.
“Ако това се случи, цената на водата ще скочи в пъти”, предупреди Валери Иванов.
Исканията на “Язовири и каскади” са от години. Всеки януари от компанията изпращат примерни договори до ръководствата на двете дружества, в което фирмата фигурира като доставчик на вода за “Среченска бара”. От ВиК отговарят в законния срок, че така не може. На 23 януари обаче компанията внася бизнесплана си в енергийния регулатор, в който е заложена и цена за доставка на вода. В началото на март ВиК- Враца и ВиК- Монтана внасят по това заявление отрицателно становище в КЕВР, а на 23 март МОСВ пише до комисията, че двете водни дружества не са потребители на “Язовири и каскади” и въпросът тогава се счита за разрешен. На 19 юли вече от Министерството на енергетиката изпращат писма до двете водни дружества, до КЕВР, до МРРБ и МОСВ с подновеното искане.
“Когато е строен “Среченска бара”, не е взето предвид върху каква територия се простира и дали тя е публична или частна държавна собственост. ВиК плаща само такса “Водовземане” на Басейнова дирекция - Плевен. Това важи и за Враца. От изтичалото на Петроханската каскада в хранилището влизат между 50 и 70 милиона кубика вода. Евентуалното плащане на това количество ще “взриви” обществото”, изтъкна директорът.
Сега за дружеството това наистина е огромен проблем. Ако той не бъде разрешен в полза на хората, трудностите ще са големи. Сега около 80 процента от клиентите на ВиК-Монтана плащат изразходваната вода. Тази събираемост е постигната дори със съдебни дела срещу длъжниците и прекъсвания на захранването. За последните пет години приходите са паднали с около 5 процента, а разходите са запазени. Средната работна заплата във фирмата за миналата година е 656 лева при средна за областта от 774 лева. Предвидено е средното възнаграждение през 2021 г. да стигне 775 лв., е посочено в бизнес плана на ВиК-Монтана. Там не фигурират разходи за такси към НЕК “Язовири и каскади”. Ако те бъдат одобрени, не само клиентите, но и дружеството ще бъдат засегнати.

| Вижте коментарите |Добавете коментар | Назад |

Title here!

Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso