Бр. 31 (2353), год. ХХVII, 21 - 25 април 2016 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerСекач загина под свлякла се топола
Аделина ЙОРДАНОВА
Баща на три деца издъхна под изсъхнал клон при сеч на тополи. Инцидентът е от вторник. 44-годишният Борислав В. от ломското село Сливата работел на дунавски остров, но нямал договор, съобщиха от Инспекцията по труда в Монтана.
Трагедията се разиграла на остров Керкенеза край Добридол около 14,10 часа на 19 април. Борислав бил сред работниците, секли тополи на одобрено от лесничейството в Лом сечище. По непредпазливост при рязането той застанал под ствол и изсъхнал клон се стоварил върху него. Мъжът издъхнал на място от тежка черепно-мозъчна травма.
За инцидента Инспекцията по труда е уведомена около 15,15 часа. Веднага е сформиран екип, който със съдействието на Гранична полиция стигнал до мястото.
“По първоначални данни загиналият секач е работел не за фирмата, която има позволително за добив на дървесина от регламентирано сечище на острова. На място са секли работници на друга фирма, която вероятно е подизпълнител. Това ще бъде изяснено по-късно. Но сега е ясно, че работникът не е имал трудов договор. Проверката продължава”, уточни директорът на ОИТ Димитър Петров.
Предприятието с разрешителното е старозагорско. То обаче има база в Лом за дървопреработвателна дейност. Вероятно се занимава и с дърводобив, щом има позволително за сеч, добави той.
“Ще обявим трудов договор на загиналия мъж с дружеството, което установим, че го наело. След това той ще получи осигурителни права, а близките му ще имат право на обезщетение за злополуката”, подчерта директорът.
Това е втората тежка трудова злополука, станала за по-малко от месец в Монтанско. Първата за годината бе в Мърчево на 28 март. На зърнобаза край селото загина, млад мъж от Кнежа, покосен от токов удар. Докато чакал на опашка, за да бъде натоварен камионът му, той вдигнал гондолата с идеята да я почисти. Тя обаче се опряла в далекопровод и шофьорът, който в това време тръгнал към кабината, за да я свали, бил ударен от 20 киловолта електричество.
Трудовите инспектори са проверили зърнобазата и при нея не са констатирани никакви нарушения. На ръководството й са дадени предписания, да допълнят правилата за товаро-разтоварни работи. Там трябва да се впишат по-подробни инструкции, свързани с подхождането на камионите към базата и с почистването им. Те евентуално ще са превенцията към бъдещи злополуки от този тип, поясни Димитър Петров.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso