Бр. 31 (2537), год. ХХХ, 13 - 19 август 2019 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerПравят списъци на дезинфекцираните стопанства
Дават по 300 лева, но и в Монтана свиневъди протестираха
Яна АЛЕКСАНДРОВА
До 26 август трябва да изготвени протоколите за санитарно прочистване на дворовете и дезинфекцията в населените места заради регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. По този начин стопаните ще могат да получат финансова подкрепа в размер на 300 лева. Това обяви на среща с областните управители във Велико Търново земеделският министър Десислава Танева. Тя посочи, че отговорността за това е на кметовете на населените места и ветеринарните лекари, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.
Изготвените списъци трябва да бъдат приети на заседание на Областната епизоотична комисия. Всички домашни свине, включително в задния двор на хората, да бъдат регистрирани независимо и отглеждани при спазване на мерки за биосигурност. Агенцията по безопасност на храните е подготвила информационни бюлетини, които ще бъдат раздадени във всяко населено място, каза след срещата областният управител на Монтана Росен Белчев. В единия е уточнено, какво е биосигурност в личното, а в другия - за по-големите стопанства. Министър Танева е уверила, че регистрацията също ще бъде облекчена.
През седмицата дребни свиневъди от региона
протестираха
Те се събраха на площад “Жеравица” в Монтана и поискаха от областния управител Росен Белчев да спре клането на здрави животни, да се удължи срока за изтребването до 31 декември и обезщетението да е по 1000 лева на прасе. Хората не се съгласиха, че заради промишлената свинеферма край Ерден трябва да бъдат предприети такива драстични мерки. Мъж с малко стопанство в Либията край Монтана бе категоричен, че в района няма да бъдат пуснати ветеринари и полицаи. Негов колега обяви, че синът му е ветеринарен техник и редовно изследва животните - засега при него африканска чума няма. “Така изкарваме хляба си”, изтъкна той. Друг обяви, че гледа 20 регистрирани прасета, малкото му стопанство е регистрирано, спазват се всички мерки, тъй като това е бизнесът му. Имаме бременни свине-майки, няма да ги ликвидираме, казаха други.
Росен Белчев се срещна с протестиращите, но до някакво споразумение така и не се стигна.
Четири са свинефермите от тип Б в региона и една тип А, каза Белчев. В първите може да бъдат отглеждани до две майки с приплодите им и трябва да фигурират в информационната система на Агенцията по безопасност на храните и всички животни да са с ушни марки. Това важи и за тип А. Разликата е в биосигурността, която при големите от този вид трябва да бъдат спазвани. За Б мерките са занижени. Свинете от тип Б може да се колят на място. Ветеринарите бяха категорични, че прасетата в нерегистрираните стопанства и задните дворове, в които няма мерки за биосигурност, трябва да бъдат изклани.
Припомням, че 24 юли в околностите на ломското село Долно Линево беше открит труп на диво прасе, а пробите доказаха африканска чума. Хората там заклаха прасетата си. На 2 август бяха установени още две огнища на чума в Ковачица и ломския квартал “Младеново”. Свинете в трикилометровата зона около огнищата са евтаназирани.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso