Бр. 31 (2537), год. ХХХ, 13 - 19 август 2019 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerЕкспонират в снимки делото на дарител
Големият дарител на Лом, на страната като цяло и в частност на Медицинския университет в София д-р Андрей Георгиев да бъде награден посмъртно с орден “Св. св. Кирил и Методий”, предлагат инициативен комитет от жители на крайдунавския град и академичният съвет на вуза. Подписката вече е внесена в Министерството на образованието. Това съобщи Любомир Йорданов, който е сред организаторите й.
Д-р Георгиев да бъде удостоен с ордена за значим принос за развитието на образованието и науката в България, предлагат инициаторите.
“Убедени сме, че дарението на д-р Георгиев го откроява като меценат и патриот от национална величина. Завещаните от него средства без задължаващи клаузи, дават не само възможност за стимулиране на студентите-медици, но те са реална помощ за обучението на стотици български младежи”, се казва в мотивите, изпратени до просветния министър.
Лекарят д-р Георгиев, който емигрирал през 40-те години на миналия век в САЩ, е дарил много пари за стипендии на талантливи момичета и момчета, които продължават образованието си в университети в Европа и САЩ. Докторът завеща на Лом около 3 милиона долара, половин милион са за общината, останалите над 2 млн. са за гимназията, която той е завършил. Посмъртно д-р Георгиев бе обявен през миналата година за почетен гражданин на Лом. От Националното сдружение на общините бе отличен като “Общински дарител №1 на България”. На Медицинския университет лекарят е дарил над 1 млн. долара. Той е завещал около 2 млн. долара за стипендии на студенти, които учат в университета в американския град Уилмингтън - там той е живял и работил.
Постоянна изложба за живота на д-р Андрей Георгиев вече подредена в столичния медицински университет. Снимките и документите за лекаря са експонирани пред кабинета на ректора проф. Виктор Златков. (МП)

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso