Бр. 31 (2537), год. ХХХ, 13 - 19 август 2019 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerСтартира изграждането на зеления завод на Монтана
Компостиращата инсталация дава възможност отпадъкът да се превърне в ресурс - ще бъде произвеждан биотор
Аделина ЙОРДАНОВА
Започна строителството на компостиращата инсталация за зелени и биоразградими отпадъци в Монтана. Първата копка направиха кметът на общината Златко Живков и ръководителят на управителния орган на оперативна програма “Околна среда” Валерия Калчева. Проектът е на стойност 6 155 000 лв., от тях 85 на сто безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз. Собственото участие на общината е 568 000 лева.
С пускането в действие на компостиращата инсталация ще намалее количеството отпадъци, които се изхвърлят на регионалното сметище.
“Това е поредната стъпка на местната власт в политиката за подобряване на околната среда и качеството на живот на хората тук”, заяви кметът Живков. Той направи ретроспекция на всички екологични проекти, реализирани успешно в общината от 2003 година насам. Това са депото за твърди битови отпадъци, градската пречиствателна станция за отпадни води, сепариращата инсталация, водният цикъл, въведената система за разделно събиране, програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух, по която 3500 домакинства ще сменят отоплението на твърдо гориво с по-екологични. Предстои да заработи депото за едрогабаритни и опасни отпадъци.
Изграждането на компостиращата инсталация дава възможност отпадъкът да се превърне в ресурс - ще бъде произвеждан биотор. Тя ще преработва 6150 тона зелени боклуци годишно - в общината ще бъдат разположени 77 пластмасови контейнера за разделното им събиране. Новият “торов“ завод, чието строителство трябва да приключи за три месеца, се намира на територията на Регионално депо за неопасни отпадъци Монтана, в местността Неделище. Следващият етап е оборудването му.
“Това е поредният проект на община Монтана, свързан с устойчивата ангажираност за подобряване качеството на околната среда и от там качеството на живота на хората. Местната управа има сериозен опит и достатъчно капацитет, да изпълни успешно и този проект”, заяви Валерия Калчева. По думите й, инициативата за подобряване качеството на въздуха, пилотна за страната, е резултат от сериозната ангажираност по темата и амбицията то наистина да е на високо равнище.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso