Бр. 31 (2537), год. ХХХ, 13 - 19 август 2019 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerСамодейци от цялата страна се събират под връх Стовци
Нели ВАСИЛЕВА
Над 500 самодейци ще участват в Третия Международен фолклорен фестивал “Ехо от Стовци”. На 17 и 18 август на площада в село Смоляновци - Община Монтана, ще се изявят 26 певчески, танцови и инструментални групи за автентичен и обработен фолклор. Интересен акцент в програмата ще бъде участието на групата от с. Ветрен. Те ще се представят със сватбения обичай “Медник” и с гайдари в първия фестивален ден. Сладкодумни разказвачи и майстори на ръкоделия също ще се включат в събора. Изпълнителите пристигат от различни области на страната - Варна, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив и други населени места.
След конкурсна програма в събота предстои концерт на Цветелина и на популярния в Северозапада оркестър “Видин” с ръководител Вени Петков. В неделя след надиграването и надпяването се залага на балкански ритми от “Саки Бенд” - Сърбия, и от изгряващата звезда Сава Чиплич.
Фестивалът “Ехо от Стовци” е с конкурсен характер. Тричленно жури ще оценява изпълненията. На най-талантливите ще бъдат присъдени награди. Емоционален ще бъде и конкурсът за Мис и Мистър Фестивал, който ще определи най-личните и най-пременените сред най-малките и най-възрастните фолклорни дарования. И макар че отличени със златни, сребърни и бронзови медали ще са малцина, всички ще получат грамоти и почетния знак на фестивала. “Състезателният характер на конкурса мотивира участниците да покажат най-доброто от себе си. - коментира Ирена Василева - секретар на читалище “Народна просвета 1908”, което организира събитието. Най-главното обаче е да съхраняваме и популяризираме българските песни, танци, традиции и обичаи, да даваме сцена и на близки народи, да се радваме и на техния фолклор, да  създаваме нови приятелства.”
Организаторите са благодарни за подкрепата на Община Монтана, доц.Борислав Великов, кметът на селото Пламен Лилчов, фирмите “Монбат”, “Жар Компютърс”, “Дафни ЕООД”, “Колибри”, “Марием”, “Ячкин” ЕООД, както и на Димитрана Гергова, Камелия Борисова.
Още две села от община Монтана ще бъдат домакини на фолклорни събори през август. Фолклорен събор “Пъстрина пее” ще събере групи от гр. Бойчиновци и селата Славотин, Гаганица, Долно Белотинци, Ружинци на откритата сцена в с. Стубел на 2 август в 18 ч. Ден по-късно Фолклорен празник “Пъстрина 2019” ще има в с. Долно Белотинци. Очакват се артистични гости от Дива Слатина, Дълги дел, Копиловци, Лом, Монтана, Николово, Стубел.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso