Бр. 31 (2537), год. ХХХ, 13 - 19 август 2019 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerЛипнени преподаваха фолклор на хора от цял свят
Яна АЛЕКСАНДРОВА
Самодейците от Липен учиха на местните хора и песни чужденци. Те посрещнаха почитатели на родния фолклор от САЩ, Австралия, Япония, Великобритания, Норвегия, Швеция, Швейцария, Германия, Холандия и Израел. Удивиха ги, нагостиха ги и ги заредиха с красиви емоции, съобщи председателят на настоятелството на НЧ “Пробуда-1926” Веселка Василева.
Автентичните песни и танци от Липен демонстрира пред чуждестранните гости певческата група “От извора” с ръководител Зорка Борованска.
“Жените и мъжете бяха в стихията си, докато преподаваха не толкова лесните, но ценни стъпки на липненските хора, преминали през вековете и запазени във времето. Те изпяха пред тях “Дунке, медовинке”, “Ако съм ти пръво либе”, “Турнала Донка престилки”. Хората бяха много повече - Тарамбеева, Ракова, Изручанка, Тропанка, ръченица, Калушарска, Кулска и още няколко”, изтъкна Василева.
На самодейците акомпанираше директорът на Младежки дом в Монтана Асен Асенов. Отец Славейко Славчов от Славотин изсвири на дудуче традиционни за този край игриви мелодии. Дарбата си той е наследил от своя дядо. На фолклорния събор в Рожен отец Славейко спечели трето място в категорията “Индивидуални изпълнители”, уточни Василева.
В междучасието след веселия и игрив урок гостите бяха поканени в читалищната библиотека. Там дегустираха местни ястия. Сръчните липненки бяха приготвили лютика, качамак, кълцана лютеница, баница с тикви, баница със сирене и яйца, ушаф, пълнени чушки с боб. И за да бъде спазен обичаят, трапезата бе “полята” с червено вино и ракия. Обучението след вкусната почерпка продължи навън под навеса, побиращ около 300 души.
“Искам да благодаря и на двете прекрасни преводачки от Варна и София - Диляна Курдова и Дария Михалкова, без чието активно съдействие чужденците нямаше да посетят Липен. Тяхна е идеята, любителите на българския фолклор да обиколят населените места, да видят отблизо, как живеят хората и те самите от първа ръка да им обяснят, защо обичат родните песни и хора. Не мога да не отбележа и присъствието на докторанта от Българската академия на науките Ивайло Спасов. Нашите самодейци го заинтересуваха”, обобщава с усмивка Весела Василева.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso