Бр. 32 (2636), год. ХХХII, 21 - 27 септември 2021 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerОтличиха Монтана със “Златна звезда”
почетохме Съединението и читалищното дело
Янка АПОСТОЛОВА
Две годишнини събраха в центъра на Монтана стотици граждани на 6 септември - 136 г. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, и 165 г. читалищно дело. В празничния ден самодейците от общината представиха най-доброто от своите програми на сцената на площад “Жеравица”. Те се изявиха и пред председателя на Върховния читалищен съвет д-р Николай Дойнов. Той връчи на кмета на Монтана Златко Живков най-високото отличие на Съюза на читалищата “Златната звезда”.
“Съединението е един от малкото случаи след Освобождението, когато всички българи са заедно. Това е акт, свързан с обединение, изключителен пример какво могат българите, когато са заедно”, каза в приветственото си слово кметът на Монтана Златко Живков.
Той припомни и че Монтана е център на честванията по случай 165-годишнината на читалищното дело у нас.
“Тези самородни институции са изключително важни за националното ни самочувствие, култура, бит, фолклор. Десетките поколения читалищни дейци съхраняват и пазят този дух”, изтъкна кметът.
Със “Златната звезда” на Съюза на българските читалища са удостоени много малко наши институции. Това е признание за Монтана, която е единствената община сред отличените, уточни във встъпителните си думи д-р Николай Дойнов. Наградата се връчва за изключителен принос в отстояване височините на човешкия дух.
“Чест правят на община Монтана огромните усилия в тези трудни времена за българската култура да отстоява своето виждане, че хората имат нужда да се събират, да поддържат песента на своите предци и техните носии. В момента ние снимаме филм, който ще тиражираме на нашата стрийминг-платформа, за да го видят българите по света, за да се насладят на изключително майсторство на нашите самодейци, на тяхното вокално и танцово изкуство, запазено през вековете”, каза д-р Дойнов.
Лично на кмета Живков той подари икона на Свети Дух - покровителят, който свързва Монтана и читалищата. Когато през 1911 година е основан съюзът им, членовете му, председателствани от най-големия хуманитарист на ХХ век проф. Иван Шишманов, избират за свой покровител Свети Дух.
За последните 5-6 години общината е вложила в обновяване на читалищата в 23-те села около 2 милиона лева, за да ги запази. Създаването на добри условия за тяхната работа е сред приоритетите й. През тази седмица започва и ремонтът на НЧ “Разум” - Монтана. С 1,350 милиона лева от оперативната програма “Региони в растеж” основно ще бъде реконструирана най-старата сценична зала в града.
След официалната част сцената превзеха самодейците. Най-напред прочутата в цялата страна “Камила” на Габровница окупира пространството и вдигна градуса на настроението. Веселието завладя малки и големи. После традиционните за Смоляновци хора и песни представиха самодейците на местното НЧ “Народна просвета 1908”. Талантливи жени и мъже, тийнейджъри и деца, баби и дядовци представиха изворен и обработен, песенен и танцов фолклор, обичаи. Демонстрираха и автентични национални костюми. Блестящ финал на празничната програма сложиха представителният танцов ансамбъл “Пъстрина” и духовият оркестър “Дико Илиев”.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso