Бр. 32 (2636), год. ХХХII, 21 - 27 септември 2021 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerПовече пари за сектора искат производителите на грозде
Аделина ЙОРДАНОВА
Лозари от Северозапада протестираха край Монтана. Производители на грозде от нашата област, Видин и Враца преградиха с техника пътя към София, към Николово и Долно Белотинци. Те изсипаха на платното значително количество от своята продукция. Това бе техният начин да поискат по-високи цени и по-големи субсидии.
Собствениците на лозя настояват техните субсидии да се изравнят с тези на европейските им колеги. Те искат допълнително да се предвидят 60 милиона лева в бюджета за развитие на бранша. Хората са категорични, ако държавата не обърне внимание и не помогне, лозарството може да изчезне. От години то е в криза, който се задълбочава.
“Себестойността на гроздето - при производството му има много ръчен труд, е не по-малко от 70-80 стотинки. Ние успяваме да го продадем по 50-60 стотинки, а това е голяма загуба. Не може да плащаме заплати на хората си. За да бъде компенсирана негативната разлика, трябва да бъде увеличена субсидията за сектора”, подчерта лозарят от Мизия Младен Цолов. По думите му, те от 15 години настояват за ръст на субсидията.
Близо 30 лева субсидия на декар получават у нас производителите на грозде. В другите страни от Европейския съюз те достигат 200-300 евро на декар за година.
С протестиращите на място разговаря изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев.
“Държавата е осигурила средства за реклама и промоции. Проектите, които изпълняваха досега различните сдружения, не бяха ефективни. Договорирането на цените на гроздето - няма как при 321 винарски изби със собствени насаждения да тръгнат да купуват само от лозарите. Необходимо е хората да се сдружат. В ход е създаването на гаранционен фонд, в който държавата ще има много по-голямо участие и ще го предоставим точно на браншовата организация, да може да ги подпомага в такива моменти на криза”, каза Коев.
Ако не бъдат заложени средства за сектора при актуализацията на бюджета, лозарите ще предприемат още по-сериозни действия, изтъкна производителят от Лом Калин Иванов, който е член на Националното сдружение на българските лозари.
“Ще затворим магистрала “Тракия” за два-три дни. Ще опънем палатките, ще изхвърлим гроздето, тракторите ще стоят там, докато има някакво решение на въпроса”, каза Иванов.
Според местните производители, тази година реколтата им е много качествена, но малко. Зле на гроздето са се отразили неблагоприятните климатични условия.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso