Бр. 31 (2635), год. ХХХII, 14 - 20 септември 2021 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerРестрикциите изведоха на протест ресторантьори
Яна АЛЕКСАНДРОВА
Протестното шествие на собственици на заведения, бармани и сервитьори, стопани и заети в развлекателния и хазартния бизнес срещу наложените ограничения, които ги обричат на безработица и безпаричие, започна от центъра на Монтана. Те тръгнаха от паметника на Васил Левски, преминаха по централни улици в областния град и стигнаха до кръговото кръстовище на изхода за Враца.
“На опашка пред МВР, НАП и КАТ може, но в кафене или ресторант - не. Не ни останаха сили, нямаме средства”, коментира собственикът на ресторант Светослав Струнджев. В неговото заведение работят шестима. При затварянето му остава само един човек.
Ограниченията не водят до нищо хубаво за бранша, отбеляза Калин Ангелов, който също притежава заведение. “Искаме нормален живот, работа, да изкарваме пари и да си плащаме сметките. Настояваме и за еднакви мерки за всички - това е”, изтъкна той.
По думите му, предприетите мерки водят до огромни загуби за бранша като цяло и голям отлив на персонал. Хората вече отказват да работят в сектора, защото не са сигурни за колко време са наети. Преквалифицират се и търсят съвсем различна реализация, която ще им осигури препитание.
“Хората не искат да работят като бармани, сервитьори, готвачи, заведенията остават без персонал и без гаранции, че няма да ги пратят на борсата след месец”, разяснява ситуацията Струнджев.
Мерките ще доведат до просешка тояга не само собствениците, но и обслужващия персонал - в това число са също охранители, работници в кухнята, чистачки, дисководещи, пояснява Стуфи, който вече 25 години е диджей. Той се е убедил, че мярката 60/40 не е особено ефективна. Ако 10 процента от хората са получили по нея някакви средства, останалите 90 на сто не са.
“Аз искам да работя пълноценно, да си озвучавам партита, сватби, да си изкарвам честно парите. Моята работа е сезонна, зает съм 6 месеца - останалите не съм”, каза той.
Протестът мина без инциденти. Участниците в него увериха, че ще продължат работа.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso