Бр. 31 (2635), год. ХХХII, 14 - 20 септември 2021 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerС грижа за всеки ученик
Георги Петров
Голяма, светла сграда на три етажа. Поддържана, подредена, чиста. Това е Основно училище “П. К. Яворов” в село Крива бара, област Монтана. Върху пожълтелите страници на летописната книга е отбелязано, че съвременният й корпус е построен за рекордните 11 месеца и десет дена през 60-те години на миналия век. За да доведат работата докрай тогавашният директор Михаил Живков и ентусиазираните колеги учители не ползват годишните си отпуски, а усилено работят на строежа, за да се обучават след това в новата сграда повече от 200 ученици. Не след дълго се разкрива и ученически стол, създават се и се обогатяват кабинети, а фанфарната музика и танцовата трупа се превръщат в емблема на любимото училище. На всеки празник с изпълненията си те радват цялото село. През годините на социализма учениците са се включвали активно и в обществено-полезен труд - бране и белене на царевица, вадене на цвекло, бране на билки и т. н. Работили са и в собствено опитно поле.
Днес в ОУ “П. К. Яворов” се обучават по-малко от 100 деца. В него продължава да кипи живот. На преден план, разбира се, са уроците и учебните часове. Учителският екип със средна възраст около 40 години е от 12 души. Високо квалифицирани, всеотдайни и ентусиазирани, те работят усърдно с всички ученици от първи до седми клас, като събират в неразделно цяло педагогическия опит и устрема на младостта. За да са в крак със съвременните педагогически изисквания винаги се включват в провежданите от министерството обучения.
В последните години училището се включва и работи по проектите: УСПЕХ и ТВОЯТ ЧАС. Печели проект по Национална програма “Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул “Подкрепа на целодневното образование”. Има регистрация в платформата УЧА СЕ и учителите я ползват ежедневно в работата си. Училищната материална база непрекъснато се обновява. Стаята на първокласниците е обзаведена изцяло с нови мебели и бяла дъска. И в останалите класни стаи обстановката е съвременна и комфортна и предразполага за учене с желание. Във времето на онлайн обучение за всички училищното ръководство е успялo да осигури таблети и рутери и така не допуска невзет учебен материал. Вече две поредни години седмокласниците се представят много успешно на НВО. На изпитите по български език и математика няма двойки. А това е безспорен успех.
Първи и сигурни помощници на ръководството и учителския екип в обучението на учениците са техните родители. Макар и от ромски произход, те проявяват заинтересованост и желание децата им да се образоват. Тук е и положителната роля на образователния медиатор. Разговаря, убеждава, дава личен пример. В последната година и половина често посещава домовете на учениците, срещащи затруднения в платформата за онлайн обучение, за да им помага А младата, но вече с натрупан педагогически опит директорка Диана Иванова споделя: “Всеки ученик е наша обща грижа. Като педагози ние сме длъжни да го образоваме и го превърнем в личност”.
В училище има създадени групи по модерен балет и спортни мажоретки. На празници близките общини канят момичетата да танцуват своите красиви танци, а аплодисментите за тях често са продължителни.
На спорта също се обръща голямо внимание. Със съдействието на община Брусарци училището е домакин и организатор на футболен турнир за купа Брусарци. Изграденият отбор винаги участва в различни турнири и печели първи места. Удоволствие е за голяма част от учениците да участват в различни литературни конкурси, с желание се включват в училищните празници и тържества, в проявите, посветени на Деня на земята, Деня на ромите в Монтана, да засаждат ежегодно дръвчета и цветя.
За отбелязване е помощта и отзивчивостта във всяко едно отношение на кметството в село Крива бара.
ОУ “П. К. Яворов” е убедителен пример за това, че когато всичко се прави с желание и любов, персонална отговорност и дисциплинираност целите се осъществяват. Без преувеличение то е притегателен център за местните деца. В него, натрупали знания, изградили качества и израснали духовно, всички те продължават образованието си в по-горна степен, за да намерят по-късно своето подходящо място в живота.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso