Бр. 31 (2635), год. ХХХII, 14 - 20 септември 2021 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerРеновират читалището в Лом
Яна АЛЕКСАНДРОВА
Започна обновяването на северната фасада на ломското читалище “Постоянство 1856”. В края на септември предстои честването на 165-годишнината от основаването му. За ремонтните дейности общината е осигурила 50 000 лева.
Предстои да бъде подменена дограмата от западната и южната страна и пребоядисване на цялата сграда, каза кметът на Лом д-р Георги Гаврилов. Изпълнението на този втори етап е предвиден за 2022 година. “Това е само първият етап от реновирането на културно-историческата емблема на Лом, на първото българско читалище, подчерта кметът. През 2018 г. бе доставено ново оборудване, сценично осветление и озвучаване. Бяха монтирани и нови столове в голямата зала. Проектът на читалищното настоятелство бе финансиран с 327 000 лева. Цялостен ремонт на големия салон, камерната зала и фоайетата пък е правен през 2006 г. Той бе на стойност 144 000 лв., осигурени по програма “Красива България” и местната хазна”.
Ломското читалище е една от най-старите културни институции в България, основана в средата на 19 век - през далечната 1856 година. То е символ и храм на културата и духовността в крайдунавския град. Официалното честване на бележитата годишнина е насрочена за края на септември. Тогава е планиран и традиционният фестивал на любителските театри, носещ името на Кръстьо Пишурка. По-късно ще бъдат обявени и отличените творци в литературния конкурс “Яна Язова”.
Читалищната библиотека е създадена през 1848 г. в новооткритото взаимно училище. Тя притежава повече 107 хиляди библиотечни единици, сред които има старопечатни редки и ценни заглавия. Към читалището е и обединената школа по изкуствата “Проф. Йордан Гаврилов”, създадена през 1951 година.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso