Бр. 32 (2636), год. ХХХII, 21 - 27 септември 2021 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerИменита българска актриса
Васил Божинов
Беше късна привечер на 23 август тази година, когато БНТ съобщи за смъртта на талантливата наша актриса - Виолета Бахчеванова.
Половин век измина от гостуването й заедно с Васил Стойчев в гр. Лом. Но ломчани помнят техния рецитал-спектакъл “Вулканите на Мексико димят” по Лиляна Стефанова. Многобройните почитатели на рецитаторското изкуство бяха заели и последния стол на големия читалищен салон. 70 минути те се наслаждаваха на високо художествения спектакъл за смелостта на българските спортисти на олимпиадата в Мексико.
Виолета Бахчеванова водеше непринуден и задушевен разговор с публиката и я накара да се присъедини към гражданската позиция на авторката, да се вълнува заедно с нея. Напуснахме читалищния салон възхитени от блясъка и професионалната зрялост на любимите артисти.
През 60-те години на м. в. гледахме във Видин нашумялата по това време пиеса на Камен Зидаров “Иван Шишман”. В нея Бахчеванова играеше ролята на Мария-Десислава. Близо 400 представления за 7 години. Оказа се, че Мария-Десислава на Виолета Бахчеванова е най-дълго играната женска роля в историята на Народния театър “Иван Вазов”.
Направихме интересно интервю с двамата артисти. Впечатли почитта им към техните учители в 21 девическа гимназия в София като Иванка Тодорова - специалист по български език и литература, по-късно инспектор в Министерството на просветата, Любица Здравкова - учителка по френски език, притежаваща душевен финес.
Не се забравя пламъка в очите на актрисата, когато говореше за потомственото артистично семейство, за прекрасните си дъщери, за любознателните внук и внучка.
Виолета Бахчеванова си отиде от този свят, но ни остави неувяхващите образи на Мария-Десислава, на Маша от “Живият труп” на Л. Н. Толстой, на Мария Стюарт от Фр. Шилер.
ПОКЛОН!

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso