Бр. 3 (2607), год. ХХХII, 16 - 22 февруари 2021 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerНаша фирма стъпва в Европа с иновативно производство
Янка АПОСТОЛОВА
Малка фирма в Монтана си сътрудничи с много медицински микробиологични лаборатории и фармацевтични компании. Тя работи в партньорство и с научно-изследователски и университетски лаборатории. Заинтересувала ги е с производството на консумативи за микробиологично изследване на повече от шейсет инфекции и лекарства, както и за контрола на води и храни.
Изключително модерното предприятие е разположено в част от сградата на бившия обувен завод в Монтана. Базата е ремонтирана за нуждите на производството и отговаря изцяло на спецификата му. По проект, финансиран със 700 хиляди лева от оперативната програма “Иновации и конкурентоспособност”, е закупено и внедрено последно поколение автоматизирано оборудване за производство и разливане на готови стерилни хранителни среди в петрита, епруветки и бутилки. Осигурени са апарати за опаковка, етикетиране и стерилизиране на помощни материали. Монтирана е система за стерилен въздух. 70 процента е безвъзмездната помощ от ОПИК.
“Монтана наистина е притегателно място за бизнес. Ние допринасяме тук да има съвременно производство. Така помагаме за утвърждаването й като икономически център на Северозапада”, подчерта при официалното представяне на модернизацията доц. Борислав Великов.
Малката фирма дава хляб на девет човека. Седем от тях са били безработни до 29 години и са преминали специализирано обучение. В това число са и двама души, завърнали се от чужбина в родния край. Д-р Здравка Шолева и д-р Таня Рашева ръководят производството.
“Започнахме преди 8 години. В малък автоклав подготвяхме хранителните среди и ги разливахме, но производителността ни бе изключително ниска. Затова решихме да повишим капацитета, ефективността и с евросредства осъвременихме в значителна степен базата. Сега имаме реактор, модул за приготвяне на среди, съвсем точен дозатор”, поясни д-р Шолева.
В момента в Монтана се произвеждат повече от 200 продукта хранителни среди. Фирмата е подписала 40 договора с медицински микробиологични лаборатории и български фармацевтични компании. Работи в партньорство с научно-изследователски и университетски лаборатории. Предстоят участия в международни изложения и навлизане на международни пазари чрез директни контакти с производители на храни и лекарства.
“Вече знаем, че Монтана е нашето място. Тук открихме отдадени хора, които вече са много квалифицирани и в момента това, което правят се конкурира с големи световни фирми. Имаме подкрепата на местната власт и на гражданите.”, подчерта д-р Рашева.
Амбициите на фирмата са свързани и със създаването на специални реактори за научни цели. “Занимаваме се с още два проекта по новите европрограми. Единият е за обработката на храни и напитки при високо налягане, при което бактериите загиват. Другият изследва влиянието на пластмасовите микрочастици върху здравето на човека, предстои представянето му в Брюксел”, подчерта доц. Великов.
Това производство може да е акцентът в бъдеще, коментира при посещението си във фирмата кметът на общината Златко Живков.
“Много ме зарадва фактът, че млади хора, завърнали се от чужбина, работят тук. Прекрасно е, че се реализират в родния град. Приятно ме изненада това съвсем различно производство и се надявам, че с чуждите контрагенти ще се развива още по-успешно”, изтъкна Живков.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso