Бр. 3 (2607), год. ХХХII, 16 - 22 февруари 2021 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerОтново заговориха за линията Видин-Медковец
Аделина ЙОРДАНОВА
Разработени са техническите проекти за модернизацията на железопътната линия от Видин до Медковец. Приключила е процедурата по преценяване необходимостта от оценка за въздействие върху околната среда, но все още не е издадено разрешение за строеж, уведомяват от държавното предприятие “Национална компания железопътна инфраструктура”.
В ход е подготовката на проекта, чиито технически параметри не са променяни като цяло. Изменена е само големината на засегнатата площ, тъй като всички терени са прецизирани, става ясно от инвестиционното предложение. Според него, икономически оправдано е строителството на единична железопътна линия в участъка Видин-Медковец. В идейния проект от 2009 г. тя следва в основни линии старото трасе. Планирано е реконструкция на ж.п.-гарата в Медковец и изграждане на нова край Дъбова махала северно от селото, тунел около Брусарци. Гарата в Дъбова махала ще е с три коловоза и два перона. Оттам ще бъде осигурена ж.п.-връзка с Брусарци, където ще преминават всички регионални пътнически влакове.
За реализацията на проекта трябва да бъдат усвоени нови площи, чието отчуждаване започва с влизането в сила на подробни устройствени планове. Трябва да бъде издадено и разрешение за строеж. Финансирането на модернизацията е предвидено по Механизма за свързаност на Европа.
През миналата година НКЖИ обяви процедура за изготвяне на техническия проект за модернизацията на ж.п.-линията Мездра-Медковец с прогнозна стойност 10,330 милиона лева, също по Механизма за свързаност на Европа. Тя е с дължина 85,6 километра.
Модернизацията на участъка Видин - Медковец бе определена през 2016 година като икономически нерентабилна от тогавашния транспортен министър Ивайло Московски.
Тогава бе изчислено, че реконструкцията на железния път от Видин за София би струвало между 2 и 3 милиарда лева. Две години по-късно бе оповестено, че направлението може да се строи синхронизирано с румънския участък Крайова - Калафат, а румънците по онова време започваха прединвестиционни проучвания. От кабинета казаха, че ще се кандидатства за финансиране на цялата ж. п.-линия със средства от програмния период 2021 - 2027 г.
Ж. п. линията София - Видин е изключително важна част от IV паневропейски транспортен коридор, свързващ Нюрнберг със Солун и Истанбул през моста “Нова Европа”. Сега проектните скорости на повечето участъци по трасето са 70-80 км/час и времето за пътуване между столицата и крайдунавския град надхвърля 5 часа. След приключването на проекта скоростта ще бъде увеличена до 160 км/ч за пътническите и до 120 км/ч за товарните влакове, а времето за пътуване ще бъде намалено на 1,30 - 2 часа. 2,9 млрд. евро е индикативната стойност на целия проект. Високата стойност се дължи на големите съоръжения по трасето - 32,2 км мостове и 28,4 км тунели. Най-много средства са необходими за участъка София - Мездра (1,664 млрд. евро), който ще пресича Стара планина от гара Столник по изцяло ново трасе през Ботевград.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso