Бр. 3 (2607), год. ХХХII, 16 - 22 февруари 2021 г | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerОсигуриха нов рейс за пътуващите деца
Вече возят децата до монтанското Шесто средно училище с нов 32-местен автобус. Той бе получен от Министерството на образованието в средата на седмицата. Така жълтите рейсове в Монтана, с които пътуват учениците, стават осем.
Шесто училище е най-голямото в областта. В него учат около 600 деца от цялата община. 222 от тях пристигат от селата и от кв. “Кошарник”.
“Голяма част от живеещите в кв. “Кошарник” подрастващи пътуват до градските училища. Още от 2000 година ние работим по десегрегацията и затова ги превозваме. Така им осигуряваме значително по-добър достъп до образование, още повече, че учебната база в квартала е съвсем недостатъчна”, коментира директорът на “Хуманитарни дейности” в общината Александър Герасимов.
За транспорта на подрастващите са наети и външни фирми. Над петстотин момичета и момчета от цялата община пътуват до училищата и детските градини в Монтана. Тук не са включени единствено децата от “Кошарник”, но четиригодишните влизат в това число. Те всичките са обхванати от задължителната предучилищна подготовка.
“Преди да внесем докладната записка в Общинския съвет, направихме справка и установихме, че е неизяснен статутът на 128 четиригодишни деца. Оказа се, че от тях всяко трето е извън пределите на страната, почти толкова са в други общини. Само четиринайсет бяха в Монтана и не посещаваха детска градина. Сега те вече са в забавачките. Свършихме огромен обем работа, но успяхме и сега всички четиригодишни са обхванати от задължителното предучилищно възпитание”, поясни директорът.
Така от 1 декември със заповед на просветния министър в Монтана започна обучението на децата и от тази възрастова група. За това общината получава разликата в стандартите. Приблизителната сума за година надхвърля 120 хиляди лева. Родителите плащат само такса за храна, а ако отговарят на критериите за освобождаване в наредбата, няма да дължат и нея, уточни Герасимов.(ЯА)

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso