Бр. 3 (2702), год. ХХХIV, 24 - 30 януари 2023 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerФьон вилня над областта
Апостол ЯНКОВ
Хора без ток, десетки изкоренени дървета, паднали покриви и изолации, неочаквана ваканция и затворен Петрохан са част от “резултатите” на силния вятър, вилнял два дни над областта. По данни на метеоролозите скоростта му е била около 72 километра в час, като отделни пориви са достигали 80-90 километра в час.
Екипите на пожарната са отстранявали денонощно дървета в Берковица, Боровци, Бързия, Мърчево. В Монтана вятърът е бутнал дървета до скейтерската площадка в Слънчевата градина, на ул. “Веренишка” до разклона за Чипровци, на ул.“Захари Стоянов”, ул. “Димитър Подвързачов”, бул. “Ал. Стамболийски” в района на Пъстренеца. Дърво е паднало върху оградата на детската градина във Вършец. Свалена е хидроизолацията на общежитието на езиковата гимназия. Гасени са запалени комини на къщи, пламнали сухи треви и храсти край околовръстния път на Монтана и в землищата на десетки села, в това число Черкаски, Гаганица, Палилула, Черни връх.
Заради силния вятър три училища са останали затворени в четвъртък. Не са имали часове децата от двете училища във Вършец и основното в Бързия.
В дворовете им са изкоренени дървета, а за живота и здравето на подрастващите има сериозен риск.
Нарушено е било електроснабдяването в няколко населени места в региона.
Без ток по за няколко часа са останали части от Берковица и Бързия, няколко села в община Вършец, някои от балканските населени места.
Силният вятър е “затворил” и прохода “Петрохан”. Временно е било ограничено движението и в двете посоки по пътя от Монтана за София в участъка на разклона за Годеч - Гинци.
Според очевидци, язовир “Огоста” е заприличал на море. Вълните там достигали метър. Из социалните мрежи хит стана видеото на Мартин Владимиров. Хитови станаха и коментарите под него - “монтанско море”, “само сме за сърф”, “да не стане някое цунами”, “готино е, нашето монтанско море”, “хем хубаво, хем страшно”, “доживях да видя морето в Северозапада”.
Фьонът е топъл и сух, обикновено силен и поривист вятър, духащ по подветрените склонове на планините от билото към подножието. Издигането на въздуха по наветрените и спускането по подветрените планински склонове предизвиква допълнително затопляне на преминаващия въздушен поток. Наблюдава се рязко повишаване на температурата и намаляване на атмосферната влажност.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso