Бр. 4 (2703), год. ХХХIV, 31.01 - 6 февруари 2023 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerИ се заговори за Северозапада...
Георги Петров
Този път не за разбити улици и бедност, а за нещо много по-хубаво. Най-богатият човек в света, северноамериканският инженер, изобретател, бизнес магнат, инвеститор, милиардер, Илон Рийв Мъск щял да посети белоградчишкото село Стакевци. Снимка на загадъчните белоградчишки скали, направена от българския фотограф Владислав Терзийски, го впечатлила. Отначало той взима природния феномен за компютърна игра, но после поискал да се увери действителен ли е той. Следващите месеци ще дадат отговор дали Мъск ще стъпи на българска земя или не.
Става известно нашето със затихващи функции село, но то трябва да намери място в общественото ни пространство и с един друг факт, за който вероятно малко българи знаят. В него е роден през 1919 г. големият наш учен инженер Виден Табаков.
Този човек, тръгва от никому неизвестното Стакевци на сръбско-българската граница, завършва видинската гимназия със златен медал, студент е в Прага и Германия, а след това се превръща във всепризнат учен с принос за полетите до Луната. Едновременно със следването си е и доцент по аероинженерство, преподавател в университет и сътрудник на създателя на първия турбореактивен самолетен двигател Ханс фон Охайн. Започва работа в заводите на “Сименс” и става член на групата инженери, ръководена от Вернер фон Браун, разсекретила чертежите на руските ракети и работела по проектите на прочутите немски ракети “Фау”1 и 2.
След края на Втората световна война Виден Табаков е с изходна виза от руснаците за САЩ. Американските власти му отказват прием, защото произхожда от комунистическа държава. Заминава за Аржентина, където с италиански инженери създава първия аржентински свръхзвуков самолет.
1956 г. Българинът вече е в САЩ. Започва преподавателска дейност в университета в Синсинати, става професор по аерокосмическо инженерство и поставя началото на докторска програма по космонавтика, чрез която обучава над 50 докторанти и повече от 200 магистри. Година по-късно е привлечен в екипа на Вернер фон Браун и започва работа по създаването на ракетите “Сатурн”, които като носители на космическия кораб “Аполо” да са в състояние да достигнат и кацнат на Луната и да успеят в условията на вакуум отново да излетят от нея и върнат кораба на планетата Земя.
Проф. Табаков е един от учените, създали космическия кораб “Аполо 11”. С него лети Луис Армстронг, за да направи първите човешки стъпки на лунната повърхност и произнесе знаменателните думи: “Една малка крачка за човека - един голям скок за човечеството.” По-късно двамата са колеги в университета и добри приятели.
Научните интереси на проф. Табаков са в сферата на създаване на свръхустойчиви материали при пределно минусови и изключително високи температури. Той изследва причината за ерозията и уврежданията на турбодвигателите с цел повишаване на тяхната защита. Научните му проекти се използват от НАСА, военноморските сили и министерствата на енергетиката и отбраната на САЩ. Особено ценно е участието му в проекта на НАСА за създаване на най-големия реактивен самолет в света за превоз на над 1000 пътници. Чрез ръководените от него проекти проф. Табаков осигурява на университета в Синсинати приход от 100 милиона долара. Посетителите му са срещат на неговия вход с две огромни пана, на които са изобразени портретите на Луис Армстронг и проф. Виден Табаков. Българският учен е изнасял лекции в университети и на научни симпозиуми по целия свят - от Европа до Америка и Азия.
Университетската лаборатория, създадена от него, с решение на Борда на настоятелите от 2009 г., носи името “Проф. Виден Табаков”. Той е член на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и на Американската асоциация на машинните инженери. А през септември 2014 г. става почетен професор на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство /НАСА/, като името му е на първо място в списъка на удостоените с тази чест учени на САЩ. Два пъти е обявяван за инженер на годината на САЩ. Носител е на многобройни престижни научни награди /24 са в личния му архив/.
Проф. Табаков се завръща за първи път в България през 1994 г. и от тогава почти всяко лято до смъртта си сам или със семейството си посещава родния край и любимия си от детството град Варна. Той е женен за германка, но и двете му дъщери Ирина и Лиляна не само носят български имена, но и са възпитани изцяло в български дух, а едната от тях е осиновила две български деца от Родопите и също ги учи да обичат България и всичко българско.
Макар и в доста окаян вид родният му дом в с. Стакевци все още съществува, закупен е от местен бизнесмен, който възнамерява да го превърне в музей.
Проф. Виден Табаков умира през на 6 юни 2015 г. в Синсинати. Личният му архив се съхранява в България.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso