Бр. 46 (2745), год. ХХХIV, 28.11 - 4 декември 2023 г. | Начало | Архив | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerСъдят двама, точили пари от сметката на жена
Апостол ЯНКОВ
Изправят пред съда двама мъже, измамили клиент на банка. Районната прокуратура в Монтана е внесла за разглеждане обвинителния акт срещу 52-годишния И. Б. и с две години по-младия Х. К., съобщават от държавното обвинение.
На 6 август 2021 г. жителката на Берковица А. Н. получила обаждане на мобилния си телефон от човек, представил се като служител на банка. Той заявил на жената за постъпили данни за злоупотреба с личните й данни и направени опити за нареждане на парични суми от банковата й сметка. Мъжът я свързал със служител от отдел “Информационни технологии” на банката, който на свой ред я убедил да изтегли мобилното приложение “Any Desk”, което тя направила. Освен това по негово искане дамата му предоставила код за достъп до телефона си. Според въпросния компютърен специалист това било необходимо с цел сканиране за вируси и установяване на причината за преводните нареждания. Мъжът й предложил съдействие, като за по-голяма убедителност на действията си изпратил на А.Н. скрийншот, показващ наличността по нейната сметка.
Междувременно жената направила проверка чрез мобилното приложение на обслужващата я банка и установила, че по сметката й има значително по-малка сума. Незабавно тя посетила клона в Берковица, където информирала служителя й за случилото се. Било й потвърдено за пет нареждания от нейната сметка към фирма “Д. Т.” ЕООД. Сумите били блокирани. Впоследствие по сметката й били възстановени 119 000 лева. Липсвали обаче останалите 30 хиляди лева по един от преводите.
В хода на разследването са били установени паричните трансакции от сметката на А.Н. към фирма “Д.Т.” ЕООД, с управител обвиняемият И. Б. Събрани са доказателства, че той изтеглил в брой 10 хиляди лева и превел с платежно нареждане 19 700 лева по сметка на фирмата му в друга банка.
Привлечен и разпитан в качеството на обвиняем И.Б. не се признал за виновен и заявил, че обвиняемият Х. К. го помолил по банковата сметка на фирмата му да бъде направен паричен превод. При постъпването на сумата той трябвало само да я изтегли и да му я предаде.
При проведената очна ставка между И.Б. и Х.К. не са отстранени противоречията между двамата.
По делото са събрани доказателства, които по категоричен и безспорен начин установяват вината на извършителите на престъплението - банкови извлечения и справки, заверени копия на платежни нареждания, заключението по назначената и изготвена съдебно-икономическа експертиза, докладна записка с анализ на трафични данни, протоколи за разпит на свидетели.Причинените на пострадалата щети в размер на 30 000 лева не са възстановени.
Предстои делото да продължи в съда.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso