Бр. 35 (2444), РіРѕРґ. РҐРҐVIII, 12 - 18 септември 2017 Рі. | Начало | Регистрация | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerЕдинайсет младежи със стипендията „Великов”
Яна АЛЕКСАНДРОВА
На старта на новата учебна година доц. д-р Борислав Великов отново по неписана и все пак традиция се срещна със своите стипендианти в Монтана. Вече четиринайсет години доц. Великов подпомага финансово ученици и студенти от нашата област.
По 100 лева месечно получават десетте студенти, а гимназистката Памела, от биологическата паралелка на ПМГ “Св. Климент Охридски” - 70 лева. Всеки от младите хора сподели намерения и мечти с доц. Великов. Маргарита, която следва “Здравни грижи” в Софийския университет, е категорична, че ще остане в България и няма да се реализира зад граница. Тя е приключила учебната година с отличен 5,81 и ще положи всички усилия следващите семестри да няма нито една петица.
“Тук имам добри перспективи и много държа да съм медицинска сестра у нас, а не някъде в чужбина. Имам цели, следвам ги”, увери младата дама.
На същото мнение е и Атанаска, която ще е трети курс “Икономика и бизнес” в УНСС. Димитринка пък ще е в четвърти курс, учи педагогика в СУ “Климент Охридски” и досега никога не е късана на изпит. Успехът и е отличен 5,85. Бъдещата учителка вече работи по специалността си и с гордост посочва, че такава ще е и магистратурата й. Галина също следва педагогика, но във Великотърновския университет.
През миналата учебна година е работила в родното си градче и е била класен ръководител на осми клас. Това е безценен опит, който потвърди правилния ми избор, изтъкна тя.
Михаела е четвърти курс българска филология в СУ. И тъй като това е “широкоспектърна специалност с огромни възможности”, тя смята да стане преводач на художествена литература от английски. Младата дама, която е живяла и във Великобритания, е категорична, че Монтана е мястото, където ще се реализира и развива. У дома и стените помагат, усмихва се Михаела. Памела пък е дванайсетокласничка от ПМГ. Досега успехът й е 5,73, но предвид предстоящото кандидатстване, ще наблегне още по-здраво на уроците.
Доц. Борислав Великов благодари на своите стипендианти за усилията, които полагат. Всичките те доказват, че в Монтана живеят достойни млади хора, които ще продължат да работят за родния край.
Доц. Великов, който бе три мандата народен представител от нашата област, вече 14 години подпомага с лични средства образованието на студенти и ученици от региона, насърчава младежите да учат и да се развиват, а после да се върнат тук и да положат всички усилия за съживяването му. Почти петдесет са стипендиантите му, а някои от тях са подкрепяни за 10-та година от ученическия чин до завършването на университет. Доц. Великов е “инвестирал” в децата на Монтана над 110 хиляди лева и то само лични средства. Досега отпускането на стипендии не е прекратявано. Доцентът ги дава и през годините, когато не е част от парламента.

| Вижте коментарите |Добавете коментар | Назад |

Title here!

Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso