Бр. 35 (2444), РіРѕРґ. РҐРҐVIII, 12 - 18 септември 2017 Рі. | Начало | Регистрация | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


АПИС е пионер и доказал се лидер в областта на разработването, усъвършенстването и продажбата на правно-информационни системи в България.


FreeCurrencyRates.comeXTReMe TrackerНасрочиха делото срещу монтанската група за рекет
Специализираният наказателен съд започва делото срещу групата за рекет, съсипала и източила монтанската фирма “Биоланд БГ” в началото на октомври. Сред петимата обвиняеми е и адвокат Васил Върбанов. Петимата са обвинени в рекет и присвояване на селскостопанска продукция за над 677 хиляди лева.
Прокуратурата внесе обвинителния акт беше внесен в началото на август, а първото съдебно заседание е насрочено за 4 октомври. Събраните доказателство по делото са 18 тома, три от тях секретни, казаха запознати с разследването. В организираната престъпна група влизат Върбанов, Марин Костов, смятан за мозък на операцията, Велизар В., Пейо П. и Иван А. Те трябва да отговарят пред закона за това, че между 20 юли и 30 септември 2016 г. със заплахи принудили четири пъти българския управител на фирмата Любомир Петров, който е собственик на 4 процента от дяловете й, да им предаде активи на дружеството. Другите двама съсобственици са германци - Мартин Аих и Маркус Ленхард. Те имат по 48 на сто от активите.
На 20 юли 2016 г. Костов, Велизар и Иван с посредничеството на адвоката Васил В. привикали Петров в София. Те му казали, че  единият от германските собственици им предложил 100 хиляди лв., за да го “смачкат“. Така го принудили да им предаде против волята си 325 тона жито на стойност 58 750 лв. Първоначалната уговорка била за 200 тона пшеница,но при товаренето в камиони поискали още 125 тона, тъй като “зърното било с лошо качество”. Петров изпълнил всички искания на рекетьорите, които отправяли заплахи към цялото му семейство, дори и към внуците му. В началото на август със същите прийоми принудили управителя да им плати 100 хиляди лв., понеже “поръчителят“ бил удвоил сумата за отстраняването му. Месец по-късно Петров е  принуден да подпише пълномощно в полза на Върбанов, с което му предоставил правото да се разпорежда с движимото имущество на фирмата. Само след няколко дни 29 машини, сред които комбайн, прикачна селскостопанска техника, камион, леки автомобили и други, на обща стойност 429 109 лв., са продадени на трето лице. На 30 септември . рекетьорите накарали Петров   неправомерно да изтегли от банкова сметка на дружеството и да им предаде още 90 000 лева. В края на описания период “Биоланд БГ” прекрати работа. Преди това тя  обработваше 40 хиляди декара земя в в околностите на бойчиновското село Мърчево.
Ако съдът признае петимата рекетьори за виновни, ги грозят от 5 до 15 години затвор.

| Вижте коментарите |Добавете коментар | Назад |

Title here!

Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2015 Powered by Advirso