Бр. 35 (2639), год. ХХХII, 12 - 18 октомври 2021 г. | Начало | Архив | Търсене | Реклама | За нас | Контакт |

Монтана
Политика
Икономика
Общество
Култура
Коментари
Крими
Спорт
Имоти


eXTReMe TrackerПрисъственото обучение е от изключително значение за подрастващите
Това коментира образователният министър в четвърто ОУ в Берковица
Янка АПОСТОЛОВА
Децата трябва да ходят на училище, се опита да убеди родителите на Чоко, Стефчо и Виолета просветният министър проф. Николай Денков. Те живеят с родителите и баба си в берковския квартал “Раковица”. Децата би трябвало да са в четвърти, шести и седми клас, но не са в час, а са си у дома.
“Децата са приятни, умни, будни, но не идват в училището. Оказа се, че това вероятно е “наследство”. Майката, бащата и бабата не са образовани и това вероятно се прехвърля върху децата. Този порочен кръг трябва да се “счупи” и да разберат родителите, колко е важно подрастващите да учат”, каза след разговора си с родителите проф. Денков.
Той припомнил на майката и бащата, че ако малките влязат в клас, ще вземат детски надбавки. Подрастващите ще получават безплатна закуска, ще имат и таблети.
Министърът посети ОУ “Георги Раковски” в берковския квартал. В него учат 190 деца от предучилищните групи до седми клас. Има и една двойна паралелка. Останалите им връстници са зад граница, повечето в Германия. Според педагозите и образователният медиатор, Виолета, Чоко и Стефчо са единствените деца в квартала, които не ходят на училище.
“А ОУ “Г. С. Раковски” е хубаво, за него мога да кажа само хубави думи. Очевидно е, че учителите са много посветени на своята работа”, изтъкна министърът.
Проф. Денков отбеляза усилията на педагозите в кв. “Раковица”, да обхванат всички деца в училище. Те започват още от 1 септември да посещават домовете, да подсещат, да установят дали няма върнали се от чужбина или заминали.
“Максимално рано трябва да започне обикалянето на адресите, а не както беше досега - от 15 октомври. Затова променихме датата. Очевидно е, че родителите и децата трябва да бъдат подтикнати да вземат правилното решение”, каза той.
Наблюдението на учителите показват, че ежегодно по около 50 деца заминават със семействата си в чужбина.
Процесът се е засилил след 2017 година. Жителите на берковския квартал са основно в Германия. Спечеленото там инвестират тук в къщи. Новото строителство се забелязва от далеч.
Според данните на специалистите, 2400 подрастващи от цялата област в училищна възраст са зад граница с родителите си. Не за всички се знае, дали посещават училища там, където са се установили, но има и обратна връзка.
Проф. Денков коментира и работата на образователната система в условията на пандемия. В момента има ръст на заболелите, следващите месец и половина няма да има място за спокойствие. Много е важно колкото може по-дълго да са отворени училищата, каза министърът и даде много добра оценка на българските учители за онлайн обучението.
“Тук е много висок броят на карантинираните ученици и учители. При средно за страната карантинирани 1,39 на сто деца и 1,27 процента педагози, в област Монтана са значително повече, съответно 2,66 и 2,74 на сто. Има области, в които карантинираните са между пет и десет пъти по-малко. Регионалните здравни инспекции по места могат да наложат допълнителни ограничителни мерки, включително и преминаване към онлайн обучение“, обяви министърът.”, подчерта професорът.
Външното оценяване в края на миналата учебна година показа, че има изоставане по време на домашната изолация, затова всеки ден в училище е важен, обобщи образователният министър.

| Назад |
Материалите в този сайт са обект на авторско право. При използване на информация от Монт-прес ONLINE позоваването е задължително.
Включването на връзки към публикации в Интернет Монт-прес ONLINE е свободно.
©1990-2020 Powered by Advirso